Начало Общество Още издирват 6-годишната Делка

Още издирват 6-годишната Делка

СПОДЕЛИ
мониторинг
Продължава издирването на 6-годишната Делка от Панагюрище, която изчезна край водите на река Луда Яна в средногорския град на 8 юли. Това заяви говорителят на пазарджишката Областна дирекция на МВР Мирослав Стоянов.
 
Вече няколко седмици няма и следа от момиченцето, след като на 5 км от дома им в реката бе намерено тялото на по-голямата му сестра Зоя, на 8 години. Във фаталния ден, докато майка им Йорданка отишла на работа и ги оставила сами, двете деца решили да излязат от дома си и най-вероятно са се опитали да преминат пълноводната река по необезопасена бетонова греда, използвана за мост. Тялото на по-голямата сестра бе намерено в покрайнините на Панагюрище, в района на пречиствателната станция по пътя за село Попинци, но от по-малкото дете няма никаква следа.
 
В първите дни на издирването бяха мобилизирани 16 екипи полицейски екипи от Районното управление на полиция в Панагюрище и пожарната служба, както и от доброволни формирования по пещерно спасяване и спортисти по каяк, които с 2 лодки се спуснаха по течението на Луда Яна. Панагюрското предприятие „ Оптикс“ пък предостави дрон, с помощта на който бяха заснети огромни участъци от коритото на буйната река, но резултат до момента няма от издирването.
 
Дължината на река Луда Яна само от Панагюрище до село Попинци е 12 км, които преминават през труднодостъпен терен и много вирове и храсти. Такова е поречието на реката по цялото й протежение, затова издирването е трудно, а във въпросния ден и последващите 2-3 водите на реката се покачиха от проливните дъждове, паднали в района, обясни полицейският говорител. Предупредени са местните риболовци и ловци, както и земеделските стопани, които имат имоти в района по поречието на реката, ако забележат някъде детското телце, да подадат сигнали на тел. 112.