Начало Здраве От 25 януари започва масовото тестване на учителите за COVID-19 

От 25 януари започва масовото тестване на учителите за COVID-19 

СПОДЕЛИ

От 25 януари започва масовото тестване на всички учители за коронавирус. Те ще могат да се ваксинират в имунизационните кабинети или на място в училищата, спрямо създадената организация от Регионалните здравни инспекции.

Това съобщи във Велико Търново здравният министър проф.Костадин Ангелов. Той обсъжда процесът по имунизации и връщането на учениците и студентите в учебните заведения с шефове на здравни инспекции , регионални управления по образование и Социални дирекции от Централна Северна България.

Вече има издадена министерска заповед кои специалности въ висшите учебни заведения ще могат да преминат към реално обучение и кои ще продължат онлайн лекциите и семинарните занятие. В аудиториите ще се върнат онези студенти, чийто специалности не позволят обучението по интернет.

Министър Ангелов съобщи още, че служителите от Агенциите за социално подпомагане ще бъдат ваксинирани в третата фаза, която ще стартира в края на февруари и началото на март, когато в България ще дойдат голямо количество ваксини. Той успокои, че ваксините срещу коронавируса не оказват негативно влияние върху хората с деменции. Що се отнася до това кой ще решава дали ще да бъдат ваксинирани, ако болните нямат близки хора и назначен попечител, ще бъде определен служител от социалния дом или от кмета на населеното място.

В третата фаза ваксиниране на своите пациенти ще започнат и личните лекари. В едномесечен срок те ще трябва да представят списъци с броя на лицата, които искат да бъдат ваксинирани. Към този трети период освен ваксината на „Пфазер“, у нас вече ще бъде налична и разрешена за употреба и ваксината на „Астра Зенека“.

Министър Костадин Ангелов каза още, че отслабването на мерките в борбата срещу коронавируса зависи от нивото на заболеваемостта в нашата страна. „Ако заболеваемостта продължи да пада под 120 на 100 хил. ще започнем с учениците и плановите операции – двете основни сфери: образованието и здравеопазването. Аз не се притеснявам от протести. Не искам да бъда харесван или обичан, а да бъда полезен“, каза здравният министър.