Начало Здраве От 3500 лв. нагоре струва лечението на тежко болен с COVID-19, НЗОК...

От 3500 лв. нагоре струва лечението на тежко болен с COVID-19, НЗОК плаща 1200 лв.

СПОДЕЛИ

Средните разходи за лечение на пациент с тежко протичане на COVID-19 са от 3500 лв. нагоре. Цената на клиничната пътека, която заплаща НЗОК, е 1200 лв. Разликата е за сметка на болниците.

Това каза адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация по Нова телевизия.

Вчера от асоциацията, която обединява частните болници у нас, поискаха неваксинираните срещу коронавирус пациенти да доплащат лечението си, ако са хоспиталазирани в тежко състояние в болница.

Те посочиха и как може да стане това: чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от COVID-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерство на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

„Ние се намираме в етап, в който за година и повече, болниците са поемали разликата между реалната стойност на лечението и заплащаното от Касата. Ние сме длъжни да сезираме обществото за това. Защото няма как болниците да буферират тази разлика непрекъснато. Всички знаем, че когато едно нещо струва 100 лв. и се плати по-малко, разликата трябва да бъде за нечия сметка“, коментира адв. Димитрова и допълни, че ако въпросът не се разреши, „ще изпаднем в много по-тежка ситуация“.

The Beautiful Luxembourg

Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
ADVERTISEMENT
Тя не даде точен отговор на въпроса как в държава, в която ваксинацията срещу коронавирус е доброволен акт, здравноосигурените ще доплащат лечението си, но каза, че това „тепърва ще бъде изяснено“:

„На фона на това, че в света е намерена формула, да не се боледува тежко чрез ваксините, отказът на българина да приложи тази формула ще доведе до там, че нашата страна, в сравнение с всички останали държави–членки на ЕС, а и в света, ще има много по-големи разходи“, категорична бе представителката на частните лечебни заведения.

По думите ѝ, решението на държавата да остави българите да избират е много демократично, но в много страни ваксинацията стана задължителна. Явно нашето самосъзнание не е достатъчно силно, за да преценим коя е по-голямата вреда, констатира тя.

„Ние не сме готови да отговорим на тази пандемия. Отговорът беше ваксината. Ти трябва да поемеш отговорност към обществото, което заплаща лечението над 90% от хоспитализираните, които не са ваксинирани. Ако допреди четвъртата вълна е имало съмнения за действието на ваксината, то сега вече е ясно, че над 92% от приетите в болница са неваксинирани и това е статистиката не само в България“, заключи Свилена Димитрова.