Начало Здраве От четвъртък се въвежда сертификат за наличие на антитела, вижте при какво...

От четвъртък се въвежда сертификат за наличие на антитела, вижте при какво условие

СПОДЕЛИ

От четвъртък (11 ноември) се въвежда сертификат/удостоверение за наличие на антитела. Той ще бъде с валидност 3 месеца и за да бъде издаден, лицето трябва да има над 150 единици IgG антитела. Удостоверението може да бъде ползвано само в рамките на страната.

Това стана ясно на брифинг на здравните власти.

Решението беше взето, след като експертните съвети по „Имунология“, „Вирусология“ и „Клинична лаборатория“ излязоха със становище, в полза на този документ.

По думите на проф. Радка Аргирова от Експертния съвет по „Вирусология“, това удостоверение ще бъде издавано на хора, които не само са преболедували, но и притежават достатъчно защита срещу повторно инфектиране, затова има определени стойности, които ще се вземат предвид. От сертификата ще могат да се възползват хора, които са преболедували безсимптомно, които са се тествали вкъщи и не са регистрирани с положителен резултат в е-системата.

Проф. Аргирова обясни още, че ще се търсят IgG антитела, които съдържат и вируснеутрализиращи антитела. Праговата цифра е 150 единици на милилитър. Ако тестът покаже наличие на такива стойности, на лицето ще бъде издадено удостоверение.

Според проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, лабораториите разполагат с богат набор от тестове, изискването е да са с марка „С“ и да имат специфичност над 90%. Тя поясни, че 150 единици са 10 пъти на референтната стойност за положителен резултат и подчерта, че такива са изискванията на СЗО.

Зеленият сертификат за антитела, който е розов

От „Информационно обслужване“ потвърдиха, че има готовност Националната здравно-информационна система (НЗИС) да генерира удостоверенията, но подчертаха, че лабораториите трябва да се интегрират, за да може, когато лицето се е тествало, резултатът да бъде изпратен към системата. НЗИС ще издаде такова удостоверение и ще върне на лабораторията референтен номер, с който лицето може да влезе в системата и да изтегли сертификата си.

Документът е аналогичен с образеца за преболедували, диагностицирани с бърз антигенен тест. Ще съдържа срок на валидност, имена и дата на раждане, тип на теста, номер на лечебното заведение (лаборатория), дата на тестването и резултатът в мерни единици, уточниха от „Информационно обслужване“.

Избори, сертификати, тестове, комисии

По време на брифинга Стойчо Кацаров съобщи, че от здравното министерство е било отправено предложение до ЦИК членовете на секционните комисии и останалите служебни лица да се тестват с антигенен тест, ако нямат сертификат, за да се гарантира безопасността. От ЦИК не са приели предложението, с аргумента, че ще има много отказали се, а ако някой излезе положителен, няма да има с кого да го заменят. Кацаров уточни, че все пак МЗ ще предостави тестове, ако някой желае да се изследва, а противоепидемичните мерки остават както досега – дезинфекция, маски, проветряване и дистанция.

„Булснайд ЕООД подписа договор за щадящи тестове и изчезна“

По време на брифинга стана ясно още, че затрудненията с доставките на щадящи тестове за учениците в страната са възникнали, след като едната от двете фирми, с които министерството е сключило договор за доставка „Булснайд“ ЕООД, е „изчезнала“ по думите на здравния министър. 1 милион и 400 000 теста е общото количество, което трябва да бъде разпределено по училищата в цялата страна до вторник, съобщи Кацаров и уточни, че това не са тестове, с които ще могат да се изследват и учителите.

Накъде върви четвъртата вълна

Заболеваемостта намалява, има спад на базовото репродуктивно число. Не можем обаче да прогнозираме дали това ще е трайна тенденция, зависи как ще се управлява процесът, обясни в отговор на въпрос директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

В допълнение към думите ѝ министър Кацаров уточни, че сертификатите ще бъдат валидни за дейностите на закрито, докато не се постигне 90% ваксинационно покритие в страната или не влезем в зелената зона. Той потвърди, че с въвеждането на удостоверението за антитела интересът към ваксинациите може да намалее, но посочи, че може да има и обратен ефект – „много хора може да смятат, че са преболедували, а тестът за антитела да ги опровергае и да решат да се ваксинират“, каза той.

„Апелирам към съпричастност. Нещата ще се случат, ако всеки се отнесе отговорно, включително и по отношение на учениците. Ако стоим безучастно и гледаме накриво няма да се получи. Зелените сертификати дадоха ефект, не заради контрола, а заради отговорното решение на хората да се ваксинират“, посочи в заключение здравният министър.