Начало Бизнес От днес на работа само 50% от персонала

От днес на работа само 50% от персонала

СПОДЕЛИ
Здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед, според която от днес, 20 август, ръководителите на всички администрации трябва да организират работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа.
 
Другото изискване е най-малко 50% от персонала да работят от вкъщи, освен ако това не е възможно.
 
По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол, се казва в заповедта. Всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите.
 
Съгласно същата заповед, от днес, 20 август, въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти/ мероприятия, може да не се прилага, при условиe че:
 
100% от персонала в съответния обект е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или разполага с отрицателен резултат от PCR тест, проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на хора, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.
 
 
Заповедта на здравния министър се отнася за:
 
– конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
 
– културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
 
– на спортни състезания с публика;
 
– посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
 
– посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
 
– посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.
 
Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. РЗИ създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.