Начало Общество От днес проверяват готови ли са колите за зимата

От днес проверяват готови ли са колите за зимата

СПОДЕЛИ

Започва акция „Зима“. От „Пътна полиция“ информират, че тя ще продължи от 1-ви до 30 ноември и ще се състои от три етапа: безопасност на превозните средства, екипировка на колоездачите и правилно движение на пешеходците.

Първата ноемврийска седмица всички собственици на автомобили ще могат да проверят безплатно подготвеността на автомобила си за зимата в техническите центрове на Съюза на българските автомобилисти. Това включва проверка и реглаж на фарове, консултации за чистачки, грайфери, течности.

В рамките на две седмици шофьорите трябва да сложат зимни гуми. Грайферът им трябва да е минимум 4 мм. Колите трябва да се движат със зимни гуми от 15 ноември до 1 март. Глобата за износени гуми е 50 лева.

Какво още ще е необходимо?

– в автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка;

– превозното средство трябва да е технически изправно, включително спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване;

– устройствата за осветяване и сигнализация да са чисти, видими, регулирани и в изправност;

– течностите в автомобила да са сменени с подходящи за зимата. Особено важно е да се смени водата с антифриз, а лятната течност за чистачки – със зимна;

– вериги за сняг (гумите с шипове са забранени).

От СБА съветват шофьорите да тръгват на път с достатъчно заредено гориво и да са оборудвани с буксирно въже; да не подценяват локвите и аквапланингите; да планират маршрута си и да се информират за ремонти и обходни пътища. Ако попаднат в рискова ситуация, да сигнализират на тел. 112.

През последните три зимни сезона при 4571 тежки пътнотранспортни произшествия са загинали 386 и са ранени 5755 участници в движението по пътищата, по данни от „Пътна полиция“.