Начало Култура От днес започва доставката на учебници по училищата

От днес започва доставката на учебници по училищата

СПОДЕЛИ

От 25 август 2017 г. започва разпространението на одобрените за ползване учебници и учебни комплекти за II и VI клас в училищата в страната. Очаква се в първия учебен ден всички ученици да имат необходимите пособия за учене. При забавяне на доставката, то няма да е значително и учебниците ще бъдат осигурени преди децата да са преговорили материала от миналата година.

Днес вносителите на проекти на учебници и учебни комплекти получиха заповедите на министъра на образованието и науката за одобрение или отказ от одобрение. Общо подписаните заповеди са 260, от които 256 са на одобрени учебници и учебни комплекти. От двата етапа на оценяване стана ясно, че те отговарят на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала и са получили над 50% положителни оценки от учителите по съответните учебни предмети в страната. Списък на утвърдените учебници ще бъде публикуван утре на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН). До 21 август 2017 г. (понеделник) учителите трябва да изберат по кои от тях ще преподават в клас и да подадат заявка до директорите. До 24 август 2017 г. (четвъртък) трябва да бъдат сключени договорите с издателствата за закупуване и доставка.

Учебниците и учебните комплекти за учениците от I до IV клас и учебниците за учениците от V до VII клас са безплатни и се предоставят безвъзмездно от МОН. На децата в I клас се дават нови учебни комплекти всяка учебна година. Останалите пособия могат да се използват до 3 г., след което се подменят.