Начало Общество От МВР напомнят: Бъдете бдителни по празниците!

От МВР напомнят: Бъдете бдителни по празниците!

23
0
СПОДЕЛИ

kradecПразничното настроение, пътуванията и гостуванията през почивните дни предразполагат гражданите към по-ниска бдителност. Всяко ваше разсейване може да помогне на крадците, напомниха от МВР.

Организирани групи от джебчии дебнат за плячка по гарите, в хипермаркетите и моловете, по зимните курорти. Те имат съгледвачи в жилищните квартали, вилните зони и селата.

Доносниците ги снабдяват с информация за останали празни апартаменти и къщи, включително за мазета и тавани, където се складират храни, антикварни вещи и други. Съобщават също кои входове не се заключват, къде по стълбищата има решетки и алармени системи.

Съветът на криминалистите е винаги да сте особено внимателни, когато във вашия вход или в по-малкото населено място пристигнат непознати търговци, хора, събиращи пари за благотворителност, или ремонтни бригади. Възможно е сред тях да има информатори или обирджии.

Особено внимателни трябва да са жителите на малките населени места. Когато забележат пристигането на непознати, трябва да се поинтересуват при кого са отседнали, за колко време, да запомнят външния им вид и номерата на автомобилите им.