Начало Общество От Областна дирекция „Земеделие“напомнят мерките срещу Африканска чума по свинете

От Областна дирекция „Земеделие“напомнят мерките срещу Африканска чума по свинете

СПОДЕЛИ
свине

Африканска чума по свинете е високопатогенна инфекциозна болест по свинете, характеризираща се с висока заболеваемост. Засяга всички видове на това семейство, обитаващи териториите, в които е разпространена. С явни клинични признаци боледуват домашната и дивата свиня. Останалите диви видове не показват клинични признаци и се смята, че те са предимно резервоар на вируса в дивата природа.

Заразяването на животните става посредством:

  • пряк контакт с болни прасета и заразени помещения, транспортни средства, дрехи и работен инвентар;
  • заразяване по алиментарен път – при консумация на заразено месо и продукти и кухненски отпадъци, съдържащи такива;
  • кърлежи;
  • спермата на заразени нерези.

Чумата е смъртоносна за животните, но не е опасна за хората, уверяват експерти от Агенцията по безопасност на храните. Продуктите, дори и заразени, може да се консумират ако са обработени термично.

Една от препоръчителните превантивни мерки за стопаните отглеждащи свине за собствени нужди е да ги ограничат за обслужване в затворени ограждения.

Препоръчва се да не се ползват храни и смески, които са били в свободен достъп за диви животни.

Да не се закупуват животни без маркировка, както и да се направят такива за вече наличните животни в стопанството, с цел осигуряването на ветеринарен контрол. За нерегистрираните животни в БАБХ в случай, че се наложи да бъдат превантивно унищожени, ако попаднат в застрашени от болестта зони, няма да се изплащат обезщетения.

С цел да се намали риска от загуби на стопаните при евентуално обявяване на ефективни мерки по недопускане или ликвидиране на възникнали огнища се препоръчва свинете още на този етап да бъдат заклани и употребени за собствени нужди.

При съмнение за заболяване или смъртност на животни в личните стопанства, незабавно да се информира съответния официален ветеринарен лекар.

Засилва се и контролът на движението на домашни свине.

Областна дирекция „Земеделие“, град Пазарджик