Начало Общество От полицията съветват: „Бъдете внимателни, шетат джебчии!“

От полицията съветват: „Бъдете внимателни, шетат джебчии!“

СПОДЕЛИ

Криминалисти от Полицейското управление в Пазарджик алармираха за зачестяване на случаите на джебчийски кражби. Само в рамките  на седмица са регистрирани около 20 подобни случая в областния център. Сега извършителите на престъпления са особено активни, поради засиления  интерес на хората за покупки преди предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Вниманието на извършителите привличат жени с незакопчани дамски чанти и мъже, носещи портфейли или мобилни телефони във външни джобове на якета и палта. Набезите не се извършват само на открито но и в по-големи магазини, където има струпване на повече граждани.


В тази връзка органите на реда съветват да спазвате няколко основни правила, за да не станете жертва на джебчийски кражби: да разделяте парите на отделни части и да ги слагате на различни места, ако са по-голямо количество, да не демонстрирате на публични места, че разполагате с голяма сума пари, ако попаднете в навалица, да държите притисната чантата си отпред, плътно до тялото.  В случай, че усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицейските служители при разкриване на престъплението.

Ако станете свидетел или жертва на джебчийска кражба незабавно сигнализирайте на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление.