Начало Коментари От пощата на ПИА: Панагюрец с предложение как да се подобри района...

От пощата на ПИА: Панагюрец с предложение как да се подобри района на градския пазар

СПОДЕЛИ
Снимка: Архив
На редакционния ни мейл получихме писмо от наш съгражданин – Иван Иванов, в което той дава някои предложения за подобряване на района на градския пазар. Публикуваме го без редакторска намеса:
Здравейте,
 
Най-посещаваното място на един град от местни жители и гости е неговия градски пазар. За съжаление, пазарът в град Панагюрище не е от най-лицеприятните и привлекателни места. Ангажимент на местната администрация е да предприеме мероприятия за поетапно подобрение на съпътстващата инфраструктура. По-долу възможности за подобрения в зоната (възможностите са представени във възходящ ред, като първите изискват минимален човешки и финансов ресурс, а последните ангажират по-сериозен инвестиционен проект):
 
  • Трябва да се обособи зона за разполагане на контейнерите за отпадъци. Ясно да се обозначат контейнерите за разделно събиране и контейнерите за битов отпадък. 
  • На входа на пазара, на гърба на няколко магазина, е обособена нерегламентирана зона за залепване на некролози. Тази зона е изключителни нелицеприятна. Некролозите трябва да се почистят, стените да се пребоядисат, а бъдещо лепене да се забрани. Може да се монтира дискретно табло, на което да се позволи лепена на некролози. 
  • Достъпът за пешеходци към пазара е доста затруднен. Тротоарът пред новоизградената двуетажна постройка може да бъде уширен. Задължително да се осигури и понижение на бордюри за инвалиди. 
  • Част от сградите, прилежащи към пазара са недовършени. Да се издаде предписание към собствениците за привеждане на фасадите в по-приемлива/ по-добра визия.
  • Да се подобрят настилките. Към настоящия момент прилежащата пътна инфраструктира е изпълнена с доста разнородни настилки – павирана зона, бетонова настилка, асфалтова настилка, ивици от бордюри. Зоната трябва да се изпълни изцяло с асфалт, като се обособят и пешеходни зони.
  • От алеята водеща към градския парк се виждат гърбовете на постройките от пазара. Те са крайно неподдържани. Ако собствениците не могат, то Общинска Администрация трябва да изразходва средства за подобрение на визията. 
  • Най-значимото място за просветното дело на един град е неговата градска библиотека. За съжаление лицето на градската библиотека е в сянката на невзрачните навеси и сергии на пазара. В зоната на библиотекате, тези навеси трябва да се премахнат и да се обособи по- представителна входно -изходна зона на библиотеката. 
  • Изготвяне и изпълнение на проект Вертикалана планировка за цялата зона, обособяване на повече паркоместа, направа на пътна връзка с улица “Димчо Дебелянов“. 
  • Да се премести Администацията на пазара в някоя от масивните сгради. Сегашната барака да се премахне. На нейно място да се обособят паркоместа.