Начало Култура Отбелязахме 163 години от рождението на Княгинята (ВИДЕО)

Отбелязахме 163 години от рождението на Княгинята (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ
restorant

Днес, 18.01.2019 г. отбелязахме 163 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева / Райна Княгиня/.

Тържественото отбелязване започна с викторина „Знаменоската“ на децата от Детска градина „Райна Княгиня“. С родолюбив плам децата от подготвителна група отговаряха изчерпателно на въпроси, свързани с живота и делото на Княгинята и пяха песни, посветени на нея.

Всяка година, на всеки открит урок, от тук излизам развълнуван и убеден, че Панагюрище има бъдеще, след като в тези малки душици е посято зрънцето на родолюбивото чувство„, сподели кметът на Панагюрище Никола Белишки, като поздрави директора на Детска градина „Райна Княгиня“ Татяна Костадинова.

Поздравителен адрес и лакомства беше изпратил и председателят на родов комитет „Райна Княгиня“ Здравчо Здравчев.

В знак на признателност пред делото и подвига на Райна Попгеоргиева Футекова бяха положени венци и цветя на паметника на Знаменоската на Априлското въстание.

Слово за живота и делото на смелата панагюрка произнесе уредникът в къща музей „Райна Княгиня“ Ирина Конова.

Директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов официално откри обновената веществено – документална експозиция в родния дом на Райна Княгиня. Тя включва фотоси и документи свързани с живота и делото на българската героиня, нейни лични вещи и гоблен с изобразен на него лъв, който се експонира за първи път.

https://www.youtube.com/watch?v=245ldIHA2x0&t=2s
СНИМКИ ТУК и ТУК