Начало Общество Отбелязахме Деня на християнското семейство

Отбелязахме Деня на християнското семейство

29
0
СПОДЕЛИ
Реклама

Мария МАСЛЕВА

DENQT NA HRISTIANSKOTO SEMEISTVO6Днес от 17:30 в камерна зала на Театър Дом – паметник отбелязахме Деня на християнското семейство. Празничната програма бе с участието на децата от Обединен детски комплекс, вокална група „Звънче“ с ръководител Стефка Стефанова, вокална група „Шанс“ с ръководител Иван Иванов, клуб „Родолюбие“ с ръководител Иванка Тодева и „Литературен клуб“ с ръководител Петя Сеферинкина. На сцената прозвучаха много песни и истории за семейството. Специален гост на празника бе Магдалена Македонска – главен експерт „Култура и вероизповедание“ в община Панагюрище.

Светото Писание разказва, че на този ден малката 3-годишна Мариам (бъдещата Пресвета Богородица) била въведена в Йерусалимския храм от нейните родители Св. Анна и Св. Йоаким. Според преданието Богородица била обречена на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, родителите й я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин покажат духовните си задължения към наследниците си. След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка и да похапне вкусно ядене и питка. Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от ястията и да благослови дома и семейството.