Начало Култура Oтбелязахме юбилея на Съкровището с кръгла маса

Oтбелязахме юбилея на Съкровището с кръгла маса

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

70 години от откриването на Панагюрското златно съкровище

По повод годишнината от откриването на съкровището, днес, 9 декември, в Исторически музей –Панагюрище се проведе Кръгла маса на тема „70 години Панагюрско златно съкровище“. Начало на научния форум даде директорът на Музея доц. д-р Атанас Шопов, който припомни факти около откриването на съкровището и превръщането му в един от най-интересните паметници на тракийското изкуство.

Приветствие към участниците в Кръглата маса отправи кметът на община Панагюрище Никола Белишки: „Панагюрското златно съкровище, освен емблема на Панагюрище, е и наша национална емблема, която представя културно-историческото наследство на България пред целия свят. Благодарен съм на братята Дейкови за техните чест и доблест, заради които днес целият свят се възхищава на този шедьовър на тракийското изкуство. Благодарен съм и на покойния проф. Лъчезар Цоцорков, затова, че със своето дарение ни даде възможност едно от копията на съкровището да бъде изложено за постоянно в Панагюрище. Нека не опетняваме националната ни памет със съмнения и догадки около съкровището, а да пазим и ценим това наше културно наследство”.

Кръглата маса продължи с научни доклади. Своите проучвания около Панагюрско златно съкровище и експлоатацията на културното наследство, опазването и популяризирането му, идеи за произхода му, последните и археологически проучвания около него и въздействието му върху широката публика представиха Доц. Милена Тонкова (НАИМ – БАН), Доц. Алексей Гоцев (НАИМ – БАН), Любава Конова (НИМ-София), Елка Пенкова (НИМ-София), Светла Цанева (НИМ-София), Гавраил Лазов (НИМ – София), Васил Кацаров (ИМ – Панагюрище), Доц. Костадин Кисьов (РАМ – Пловдив).

Кръглата маса завърши с откриването на  посмъртна изложба на проф. Емил Мирчев в Историческия музей в Панагюрище, посветена на личността на Професора, който е участвал в изработката на двете копия на Панагюрското златно съкровище, едното от които се съхранява в Музея.

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще бъде изложен до 16 декември 2019 година в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.