Начало Общество Отбелязваме 178 години от рождението на проф. Марин Дринов

Отбелязваме 178 години от рождението на проф. Марин Дринов

109
0
СПОДЕЛИ
restorant

Мария МАСЛЕВА

marin-drinov_html_458326f5

На днешния 20 октомври е родена една необикновена личност. Марин Дринов е български възрожденец, историк и филолог. Той се счита за един от основоположниците на българската историография и основател на Българското книжовно дружество, днес БАН.

Марин Дринов е роден през 1838 г. в Панагюрище. Той заминава в Русия, за да продължи образованието си. Там учи в Духовната семинария в Киев, а впоследствие – в Московския университет, където се дипломира през 1865 г. Между 1865 и 1871 пътува и работи в Австрия и Италия. През 1869 г. става един от съучредителите и активен член на Българското книжовно дружество. През 1872 получава докторска степен и от 1873 е доцент по славянска филология в Харсковия университет. В края на 1876 г. е признат за редовен професор.

Между 1878 и 1879 година Дринов завежда отдела за народното просвещение и духовните дела в рамките на ВРУ в България. В този период участва активно в изграждането на държавното устройство на възобновената държава.. Един от съставителите на Търновската конституция. Негово е предложението София да е новата столица на възстановената Българска държава.

След 1881 г. живее в Харков и продължава своята научна и преподавателска дейност до края на живота си. През 1898 г. е избран за член-коренспондент на Петербургската академия на науката. Марин Дринов умира в Харков през 1906 г. след продължително боледуване от туберкулоза.

На негово име е наречено издателството на БАН.

Честването на годишнината ще започне в 11:30 часа в къща музей „Проф. Марин Дринов“ с обявяване на носителя на поименната студентска стипендия.

За носител на Дриновската стипендия за учебната 2016/2017 година е определена госпожица Станислава Георгиева Петкова – студент в Институт по мeждународен културен обмен към Университет Фундан, Китай.

След тържествената церемония по връчването на стипендията, поклонението ще продължи в Градския парк, където в 12:00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци пред бюст-паметника на Марин Дринов.