Начало Общество Отбелязваме световния ден на съня! Мъжете спят с минута повече от жените

Отбелязваме световния ден на съня! Мъжете спят с минута повече от жените

СПОДЕЛИ

dream

На днешния ден отбелязваме световния ден на съня. Той води своето начало от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.

Целта на честването на тази дата е да се подчертаят ползите от пълноценната почивка за нашето здраве, както и да се обърне внимание на здравословните проблеми, които може да предизвика липсата на сън.

Множество медицински проучвания доказват, че недостатъчното отпочиване може да е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и други.

Експертите напомнят, че нарушеният сън не е заболяване, а симптом, затова не бива да се прибягва до самолечение, а да се потърси лекарска консултация. След като бъде установена причината за безсънието, може да се предприеме адекватно лечение.

За жалост „лека нощ“ остава само пожелание за почти половината население на света. Според последните проучвания 45% от човечеството страда от нарушения на съня, но проблемът се неглижира и хората рядко търсят консултация с лекар.

Ако проблемите продължават месец или по-дълго, става дума за хронично нарушение и е необходима консултация със специалист.

Прекомерният сън също вреди на здравето, затова не е препоръчително да прекарваме в леглото твърде много време. Според учените повече от осем часа сън на нощ могат да навредят на сърдечносъдовата система и да увеличат риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Всеки се нуждае от различна продължителност сън. Възрастните се нуждаят средно от 6-8 часа.

Според изследвания, жените спят средно по 9 часа и 7 минути на денонощие, а мъжете – с минута повече. Рекордьор по продължителност на съня са мечките – спят цяла зима. Следват ги котките, които си почиват по 14 часа, обикновено през деня. А лъвът цели 19.