Начало Общество Отбелязваме Световния ден на телевизията

Отбелязваме Световния ден на телевизията

СПОДЕЛИ
телевизия

През 1996 г. oбщото събрание на ООН обявява 21 ноември за Световен ден на телевизията

На 17 декември 1996 г. oбщото събрание на ООН обявява 21 ноември за Световен ден на телевизията.

Датата е избрана неслучайно, тъй като същата година се е състоял и първият Световен телевизионен форум. ООН утвърждава силата на телевизията като медия, която достига до най-голям брой хора и има най-голямо обществено влияние по цял свят.

Историята на телевизията обаче, започва преди около 80 години, когато са проведени и първите експерименти с използването на електронни лъчи за предаване и приемане на изображения на определени разстояния в САЩ, Япония и Съветския Съюз. Повече от 10 години след това, през 1933 г. американският инженер от руски произход Владимир Зворикин успява да изобрети катодната тръба, която и до днес се явява основна част на повечето телевизори.

Именно благодарение на това откритие, през 1936 г. започват редовни телевизионни програми във Великобритания и Германия, а през 1941 г. и в САЩ. Едва през 50-те години на ХХ век телевизията получава масово разпространение в Европа.

От световната организация насърчават международния обмен на телевизионни програми с фокус върху общочовешки проблеми като мир, сигурност, икономическо и социално развитие и културен обмен.

Източник