Начало Здраве Отбелязваме Световния ден за борба с Алцхаймер

Отбелязваме Световния ден за борба с Алцхаймер

32
0
СПОДЕЛИ

14364779_536068106603994_8028560154893425771_n

Всяка година на 21 септември се отбелязва Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер е най-честият вид деменция – в близо 70 процента от случаите.
При болестта на Алцхаймер са нарушени когнитивните функции – основно на паметта, обясни доц. Ирена Велчева, началник на Клиниката по нервни болести в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Тези нарушения обуславят градиращо намаляващата способност на болните да се справят с дейностите в живота – от най-рутинни до по-сложни. В момента липсва специфично лечение за болестта на Алцхаймер. Обикновено се изписват медикаменти, които временно да облекчат някои симптоми или забавят прогресията при някои хора. В зависимост от тежестта на заболяването се избира и вида на лечението, акцентира доц. Велчева.
В клиниката по нервни болести на “Уни Хоспитал“ се извършва съвременна диагностика и лечение на заболявания на централната и периферна нервна система: мозъчно-съдови, дегенеративни, демиелинизиращи, деменции, епилепсия, световъртеж, различни форми на главоболие, радикулити, плексити, полиневропатии, болки в гърба и дискова болест, невралгии, неврити, нарушение на вегетативната нервна система, невротични състояния и други.