Начало Общество Отец Атанас Манолов: Да оставим веселието за по-благоприятни времена и смирено в...

Отец Атанас Манолов: Да оставим веселието за по-благоприятни времена и смирено в сърцата си да чакаме Христовото Възкресение

СПОДЕЛИ

„Ние пазим от 15 години благодатния огън от Йерусалим и в двете църкви „Свето Въведение Богородично“ и „Св. Георги“. Казвам го не за да си правим реклама, а защото всеки през цялата година може спокойно да посети двата храма, огънят не се гаси и всеки може да дойде, да си запали свещ и да отнесе благодатния огън в дома си.“ – това каза архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов по време на пресконференция в общината вчера.

Отец Манолов разказа подробно за мерките по празниците:

„Всички църкви ще имат отворен повече от един вход – т.е. ще се влиза от централния вход и ще се излиза от друго място, за да може да се спазва дистанция. Още отпреди Лазаровден и Цветница са разграфени отстоянията – повече от изискването, за да могат да се спазват правилата. Служителите на храмовете спазват т.нар. дезинфекция – на всеки половин час, незвисимо дали има или няма посетители, църквите се дезинфектират със средства – съвсем сериозни, не с подръчни материали. Дори в най-малкото селце, най-малкият параклис, се дезинфектират на всеки 30 минути. И тук е момента да благодаря на една от големите фирми в града ни, която ни снабди както с изключително качествени лични предпазни средства за служителите и свещениците, така и с дезинфектанти. Хората, които работят като персонал към църквата са обезпечени с предпазни средства, с дезинфектанти за лично ползване, защото те имат пряк контакт с богомолците.

В двете големи панагюрски църкви – „Свето Въведение Богородично“ и „Св. Георги“ свещите не се продават на ръка, а всеки, който влиза в храма, оставя на определено за целта място своята лепта и си взема свещ и, това, което ме впечатли и изненада приятно е, че хората са съвестни, грижовни и не злоупотребяват, а напротив – проявяват щедрост, за което Бог да им въздаде стократно! По този начин ние ще избегнем опашки. Макар че моите впечатления от Цветница – ден , в който се събираха по 5000 души,  ние сме преброили не повече от 60-70 човека в един много разширен период от време – това показва, че хората са съвестни и изпълняват като добри граждани разпоредбите, които са не за да ни пречат, а да ни улеснят живота и да ни помогнат да преминем през това изпитание в добро здраве.“

Голяма част от богослуженията са с променен график стана ясно по време на пресконференцията. На разпети петък вечерта ще се отслужи опелото на Господ Исус Христос, но ще започне в 20:00 часа.

Възкресната слуба на площада ще започне в 23:30ч.

„Разпети петък е един от дните, в които се събира сериозен човекопоток в храмовете на Българската православна църква, а и в целия православен свят. Ние сме се погрижили, спрямо окръжните от Светия синод и Митрополита, добавили сме и нещо от себе си като превантивна мярка – всички плащеници, пред които ще се покланят християните, са поставени в саркофаг от стъкло, за да бъдат изолирани за пряк контакт, а и върху самите плащеници, няма как да бъде полаган какъвто и да е дезинфектант, докато стъклото лесно се дезинфетира. Погрижили сме се във всеки храм да стои служител, който да приканва да не се докосват хората до плащеницата, а с един благоговеен поклон да покажем почитта си към Господ Исус Христос.

Относно богослуженията – свещниците са изнесени извън храмовете още преди повече от 10 дни, там има място човек да си запали свещ. Възкресното богослужение ще бъде по-кратко, изнесено на площада със сериозно отношение по въпроса да не сме близо един до друг.“

Отец Манолов коментира и наболялата тема за даването на свето причастие:

Относно даването на свето причастие – нещо, което конфронтира страшно много хора в България, но всички трябва да разберат какво е причастие и на кого го даваме.  Ние даваме свето причастие само на верните християни, които са постили 40 дни и са се изповядали надлежно пред свещеник и той е преценил, че те могат да пристъпят към свето причастие. Смятам, че по никакъв начин нито аз, нито някой от моите събратя, ще допуснем човек във видимо нездраво състояние. По една или друга причина хората се оттеглиха и ние вчера сме дали причастие само на един човек – наш служител.

Надявам се ще ме разберете правилно – вътрешно се бунтувам срещу това нещо, защото аз 10 години съм се подготвял и 20 години работя, да моля и приканвам хората да влизат в храмовете…няма такова нещо в моя речник – да кажа на православните християни: „Не се причестявайте!“, но мога да кажа спокойно на православните християни: ще дойдат добри времена, в които ще вземем всички причастие…и Бог няма да ми се разсърди. Изключително сме строги в това отношение и в никакъв случай не правим компромис нито със службата, нито със здравето на хората. 

 

„На мен ми се искаше да бъде един прекрасен празник, на вас ви се искаше това да е така, но Бог е изпратил това изпитание за всички, най-вече за лекарите, които наистина нямат друга възможност, освен да се борят за човешките животи. Аз се надявам, че Бог обича Панагюрище и ако сме дисциплинирани, ако сме добри християни, ще трябва да оставим веселието за по-благоприятни времена, за догодина, ще трябва да оставим посещението на храмове и събирането на трапези  за догодина и смирено в сърцата си да чакаме Христовото Възкресение.“

 

1 КОМЕНТАР

  1. Заповед на Исус Христос: „и никого на земята недейте нарича свой отец, защото един е вашият Отец, Който е на небесата“ Матей 23:9 Атанас Манолов е свещеник. Може да се използва и обръщението „презвитер“.




    1



    0