Начало Общество Откриха паметна плоча на ген. Георги Момеков

Откриха паметна плоча на ген. Георги Момеков

864
0
СПОДЕЛИ

DSCI6136

Паметна плоча по повод 100-годишнината от рождението на генерал Георги Цвятков Момеков бе открита в Панагюрище вчера. Паметникът, с който съвременниците засвидетелстват признателността си към видния панагюрец, е поставен накрая на улицата, носеща неговото име, в близост до тенис корта, който се намира в района на квартал Оптикоелектрон.

Името на генерал Момеков се свързва най-вече с изграждането на Машиностроителния комбинат „Оптикоелектрон“, въпреки че навремето той стоял в основата и е бил двигател на построяването на редица важни за Панагюрище сгради и институции, като например болницата и хотел „Каменград“.

За да почетат светлата му личност на мястото се бяха събрали хора, които са имали пряк досег с него през годините, и за които той и до днес е светъл пример за подражание.

DSCI6140
Внукът на ген. Момеков – проф. Георги Цвятков Момеков

Специално за откриването на паметната плоча, заедно със съпругата и децата си, беше пристигнал и неговият внук, наследил и трите му имена – проф. Георги Цвятков Момеков. Пред всички той изказа своята благодарност към панагюрци, които не са забравили достойните дела на дядо му. Спомени от приятелството и общуването си с ген. Момеков сподели бившият директор на МК „Оптикоелектрон“ – г-н Димитър Йончев, който го определи като далновидна, изключително отговорна и действена личност. Неговата биография прочете панагюрецът Стоян Цацов.

След едноминутното мълчание, с което присъстващите почетоха паметта на генерала, Общинските организации на офицерите и сержантите от запаса и резерва приеха в редиците си новите членове: Иван Гагов, Иван Скачков, Лука Цветанков и Петър Бакев.

Инициативата за откриването на плочата е подкрепена от Община Панагюрище, Оптикоелектрон АД, Общинските организации на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и от Българския антифашистки съюз.

DSCI6151
Членове на Общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва
DSCI6154
Правнуци на генерала, присъствали на церемонията

Биографична справка: 

30-a-gen Momekov(1)

Ген. Георги Цвятков Момеков е роден на 25 юли 1914 г. в Панагюрище. Учи в родния си град и завършва гимназия в Пазарджик. През 1944 г. е началник щаб на партизанската бригада „Г. Бенковски“, а в Отечествената война е зам. командир на 27-и Чепински полк. Много години отдава на изграждането на въоръжените сили на родината. Завършва Генералщабната академия в Москва. Последователно е командир на Седма рилска дивизия, зам. началник и първи зам. началник на Генералния щаб на БНА. Получава звание генерал-полковник. Един от най-плодотворните периоди в живота му е дългогодишната дейност като зам. председател на Държавния комитет по планиране, отговарящ за отбранителната промишленост. Той е главният инициатор и двигател на изграждането на Машиностроителния комбинат „Оптикоелектрон“ в Панагюрище, в който работеха няколко хиляди души. Заедно с Георги Манев осигурява строителството на градската болница и хотел „Каменград“. Удостоен е с най-високите държавни отличия и над 30 български и чуждестранни ордени. През 1974 г. е обявен за почетен гражданин на Панагюрище. Умира на 16 юни 2001 г. в София.

Повече снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата ни.