Начало Култура Откриха паметника на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Откриха паметника на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

СПОДЕЛИ

Стотици жители и гости на Панагюрище, представители на държавната и местната власт, на индустриалната общност и академичните среди днес се събраха в града ни днес  за официалното откриване на паметника на проф.д-р Лъчезар Цоцорков. Мемориалът е дело на скулпторът и председател на Парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, който е работил съвместно с асистента Красимир Ангелов. В началото на 2018 г. е създаден Инициативен комитет с председател Никола Белишки, кмет на община Панагюрище. За място на мемориала Иницитивният комитет избира пространството пред спортна зала „Арена Асарел“.

„Няма по-силна мотивация от това да мечтаеш, да превръщаш мечтите в цел и да увличаш последоватаели след себе си за превръщането на целта в реалност. Проф.Цоцорков това го умееше“ – каза изпълнителният директор на Фондация „Цоцорков род“ Ирина Ботева, която припомни част от житейските послания, които ни завеща председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Сред гостите бяха бившият външен министър Соломон Паси, народните представители Димитър Главчев и Десислава Тодорова и председателят на БМГК д-р Николай Вълканов, който сподели: „В живота на проф.Лъчезар Цоцорков изключително важни бяха „Асарел-Медет“, БМГК и семейството.“

“Човек, който е дал толкова много за другите, за Панагюрище и за България заслужава да живее в паметта на хората. Радвам се, че изградих образа му, духа му – това е той, в своя град, за такива хора като Лъчезар Цоцорков се правят паметници”, заяви в словото си на откриването Вежди Рашидов.

Синът Димитър Цоцорков благодари на всички с думите: “В този паметник , изграден с толкова талант, живее духът на моя баща”.

„Той остана в историята със съграденото от него и е пример как да обичаме, как да даваме и как да не спираме да вървим напред. Той бе голям панагюрец и голям българин. Носеше в сърцето, обичаще и се гордееше с България.  Където и да е, той винаги ще продължава да помага“, каза кметът на община Панагюрище Никола Белишки.