Начало Култура Откриват обновената Хаджидимова къща в Панагюрище

Откриват обновената Хаджидимова къща в Панагюрище

СПОДЕЛИ
Панагюрище
Панагюрище

Възстановяването на една от забележителните исторически ценности в Панагюрище е изпълнено с финансовата подкрепа на фондация „Лъчезар Цоцорков“

Днес в 16:00 часа е официалното откриване на Хаджидимовата къща в Панагюрище, която претърпя пълна реставрация. Възстановяването и е изпълнено с финансовата подкрепа на фондация „Лъчезар Цоцорков“. То включва основен ремонт и заздравяване на сградата, както и обновяване на експозицията с акцент върху историческата и художествена стойност на артефактите, свързани с периода XIX в. и първата половина на XX в.

Сградата, известна още като Синята къща, е част от музейния комплекс и една от забележителните недвижими исторически ценности в града ни.

Хаджидимовата къща е силно увредена при пожар през 1982 година. Тогава е възстановена, но остават някои проблеми – нужда от хидроизолация, ремонт на покрива, реставрация на стенописите по фасадата, освежаване на вътрешни стени. С времето се появява и потребност от цялостно обновяване на на експозицията с нови витрини и ново експониране на културните ценности.

Сградата е построена през 1895 година. В нея може да се видят различни занаятчийски експозиции – грънчарство, медникарство, златарство, резбарство, художествени произведения и ръкописи. Особена стойност има експозиция „Дарение Иван Деянов“. Тя включва над 3000 единици – художествени произведения, сред които творби на наши именити художници, ръкописи и кореспонденция на класически български писатели, дейци на културата и науката и изследователи и други.