Начало Любопитно Отново е време за Джулай Морнинг (ВИДЕО)

Отново е време за Джулай Морнинг (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ


1351_july_morning_(01.07)

В годината има 365 дни и 365 изгрева. Обаче първоюлският, е по-особен. Защото другите изгреви можеш да ги посрещаш от леглото си, от прозореца или от кухнята, с чаша кафе в ръка. Но първият юлски изгрев го посрещаме с надежда за ново начало и по-добро бъдеще. На брега на морето, на Камен бряг, на нос Калиакра, Емине, на трета буна във Варна. С приятели на плажа. Всички втренчили поглед в огнената топка. Всеки тръпнещ пръв да види първите огненочервени искри. (Или поне си мечтаем да сме там. Или поне си обещаваме, че догодина задължително ще сме там.) И после да ти влезе тази искрица в зеницата и да не можеш да затвориш очи.

И само за няколко минути, докато целият диск изплува от водата, важното става маловажно.

julay02

Джу(фка)лая и Юрая

„Юрая Хийп“ е първата световноизвестна хардрок група, която гостува в България още по време на комунистическия режим. Кен Хенсли написва текста на парчето July Morningм, свързано с хипарското движение през 70те години, докато е на турне в Америка.
Джулаят е единствен по рода си и съществува само в България. Възниква спонтанно, като протест срещу властта. С времето идеята претърпява доста трансформации. Превръща се в символ на свободолюбивия дух, прокарват се и идеи за по-особената  сила на лъчите на първото юлско слънце, като проводник на енергия. Празникът набира такава популярност, че някои от старите хипари решават да прекратят честването му и да отбелязват Джулай ивнинг (July Evening). Събират се още на 30 юни по камънисто-песъчливите плажове на Варвара и опитвайки се да пропъдят махмурлийското утро, се наслаждават на светлините на залязващото слънце.

233645
Всъщност всяко утро е уникално! Независимо дали го посрещате на морския бряг или в планината. Или пък просто си доспивате, за да възстановите липсата на сън напоследък. Защото всеки изгрев е красив и уникален по своему. Както красив и уникален е и денят след него.

Най-важното е, че слънцето отново изгря!

uria_heep_louton

Тазгодишното провеждане на Джулай морнинг с БТР и Джон Лоутън ще се проведе на брега на р. Дунав в Тутракан.

За пръв път от 10 години БТР няма да пеят и свирят на Джулай морнинг на Камен бряг, а Джон Лоутън – от 7.

Събитието ще започне в 20 часа на 30 юни с много млади рок банди от района на града. Разбира се, кулминацията ще е в ранните часове на 1 юли, когато изгрява слънцето и зазвучат първите тонове на легендарната песен на Uriah Heep – July Morning.