Начало Коментари Отвъд суетата: Дари коса – подари перука на онкоболен

Отвъд суетата: Дари коса – подари перука на онкоболен

СПОДЕЛИ
Rear view of a woman cutting her hair

Ако някой е решил да се раздели с дългата си коса, е добре да знае, че тя може да се използва за една благородна кауза. Асоциация за превенция на рака „Промени живота си сега“ приема дарения във вид на коса, от която безплатно изработва перуки и ги подарява на онкоболни, които нямат възможност да си ги закупят.

Oснователката на Асоциацията и професионален перукер Вили Боршукова споделя от своя опит, че именно загубата на коса е много силно травмираща за болните от рак. „Някои от тях се притесняват дори повече от факта, че са без коса, отколкото от самата болест! Но загубата на косата е решим проблем! Ние от Асоциацията правим така, че всеки, който е дарил коса да има пряк контакт с болния човек, за когото е изработена перука от нея. И този контакт като подкрепа към болите също е много важен!“

Каузата е подкрепена от много хора от Панагюрище, а главният виновник за това е основателят на първия клуб по йога в града Мария Петришка. 

Ето и нейната лична изповед:

Защо днес имам дълга коса?

Винаги съм носела косата си късо. Много повече се харесвам с къса коса и грижата за нея е много по-малка, a това винаги ме е удовлетворявало. Имах няколко опита за по-дълга коса, но все нещо не се случваше. Сега положението е друго! Имам мисия! Не съм постригвала косата си от 9.07.2014 година.

На 50-я си рожден ден си обещах, че ще направя и някой друг толкова щаслив, колкото съм аз! И вече три години си отглеждам косата с любов.

И всеки ден полагам грижи за нея, за да стане дълга над 32 сантиметра, за да я подстрижа и тогава да я даря. Правя й маски, купувам си различни продукти за нея. И всеки ден я благослявям! За да отнесе от мен, до човека, който ще има перука, моята благословия за здраве и късмет, за благоденствие и берекет! За красиви, безоблачни и безметежни дни.

Защото знам какво е да получиш знак, че не си сам в борбата за живота си! Знам какво е да усетиш дружеско рамо до теб в най- тежкия момент от живота ти!

***

Всичко започнало преди години, когато една фризьорка се разболяла от рак и загубила косата си. Доколкото разбрах, собственичката на фризьорски салон е направила фондацията, защото се е преборила с рак на дебелото черво и тогава е разбрала какъв проблем е това за болните жени. Колеги се включват в инициативата – да режат коси и да събират донесените коси. Косата може да бъде отрязана от всеки фризьор и да се занесе в салона.

Има тънкости в отрязването, но не са неизпълними.

Най- напред косата се измива и подсушава. Отрязаната коса е хубаво да е поне 32 сантиметра. Може да е боядисана, но не увредена или цъфнала. Желателно е да не е изсветлявана. Връзва се на малки снопчета и така се отрязва. След това се събира в обща опашка. Да, това е много трудоемко за фризьора и отнема много време, но това е правилният начин, за да няма загуби при правенето на перуката. Зависи от това колко е гъста косата ви, но обикновенно за една перука се ползват 2 -3 коси, които се избират да са еднакви. След като направят перуката и я дарят на човека, дават и вашия телефонен номер, за да ви благодари лично.

Аз лично съм изпращала косите на много хора, но давам моя телефонен номер. Имам вече и приятели из между тези благодарни жени. Усещането е неописуемо! Толкова е вълнуващо и толкова е щедро. Те са щедри на благодарности, на думи и дори сълзи.

А вие, ако иската да дарите косата си, бъдете щедри на любов! Отгледайте с любов косата си и я дарете на някой в нужда. Дайте част от себе си на света! Подарете частица съчувствие, съпричастност и доброжелание!

Все още с дълга коса, Ваша Мария Петришка!

 

Всеки, който иска може да подкрепи каузата на асоциацията, като дари поне 100 г коса на адрес: гр. София, ул. „Хан Аспарух“ 7, салон „Магама“, или се свърже с Мария Петришка