Начало Без категория Отварят детските градини и ясли от 22 май

Отварят детските градини и ясли от 22 май

СПОДЕЛИ

Възстановяват работата на детските градини и ясли от 22 май при строго спазване на хигиенните изсквания и осигуряване на безопасна среда за децата. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг, който е издал заповедта днес.

Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места. Градоначалните ще имат крайната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира животът и здравето на децата.

В заповедта на министъра се предлага да не се изискава здравна бележка при връщане на децата в градините, за да се избегне струпване пред лекарски кабинети. Но медицинският контрол остава сериозен и ще има постоянно присъствие на медицинско лице.

Първият ден ще се измерва температурата на детето с живачен терометър, а родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което заявяват, че са запознати с мерките, които трябва да се спазват и доброволното им желание, с което са пожелали детето им да постъпи в детската градина или ясла и, че ще държат информирани ръководителите на детското заведение за състоянието на детето им.

Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със семейните и социалните помощи. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вълчев каза, че според направено от тях проучване 38% от родителите са готови веднага да си пуснат децата на детска градина. Но има голям процент, които се колебаят. 75% от детските градини по мнението на родителите са работили интензивно в електронна среда, въпреки че не въведохме задължителното обучение в електронна среда.

Той допълни, че очакват предимно частните детски градини да отворят в петък. А общините да решат до 1 юни дали ще отварят детските градини.