Начало Общество ОУ „20 април“ отбеляза своя празник

ОУ „20 април“ отбеляза своя празник

СПОДЕЛИ

Вълнуващо беше тържеството на учениците от ОУ „20 април”, с което те отбелязаха своя празник и 45 годишнината от създаването на училището. То се състоя в НЧ „Виделина – 1865” вчера, вечерта.

След посрещане на училищното знаме, с топли думи към всички в залата се обърна директорката Минка Ланджева: „Историята на всяко училище е маркирана във времето от трите негови опори – сграда, ученици, учители. И докато камъкът, тухлата и бетонът просъществуват дълго, то хората, които са му вдъхнали живот и са му давали душа, остават в летописа му само чрез делата си. Тези, които са минали през училището ден по ден, година след година, буква по буква са писали и продължават да пишат най-новата историята на своето училище.” – започна своето обръщение към присъстващите в залата тя. Минка Ланджева честити празника на всички настоящи и бивши учители, и ученици, чийто живот е свързан с историята на панагюрската школа. Припомни основни факти от живота на училището, от постиженията на негови ученици в учението, в областта на изкустваото и спорта. Не бяха забравени имената на бившите директори на ОУ „20 април” – Дочка Кацарева, Дидка Гемиджиева и Стоянка Велева.

След нейното приветствие беше връчена Наградата за краеведческа дейност Любородие”, учредена от Община Панагюрище и ОУ „20-ти април” преди четири години.

Тази година неин носител стана РК „Традиция” – Панагюрище. Отличието бе връчено на председателя на клуба Методи Навущанов от зам.-кмета Галина Матанова.

Преди това тя поздрави учителите и учениците с празника им, като с вълнение отбеляза, че тя също е неразривно свързана с това училище, защото от него е започнал и нейният житейски път. Пожела им здраве и още много успехи.

Методи Навущанов подари на училището скромен пакет с исторически книги и малък албум на детския клуб „Млад родолюбец” от Нова Загора. Той отправи пожелание към ръководството на училището да помисли за създадаването на такъв клуб, по примера на новозагорци, и каза, че ще се радва децата да станат равностойни техни партньори.

Стана ясно, че другите кандидати за Наградата „Любородие” са били учителят по български език и литература Стоян Панчовски и НЧ „Пробуда” – с. Баня.

Честването на патронния празник на ОУ „20-ти април” приключи с постановката на Драматичен театър „Р.Стоянов”– Габрово – “Българи от старо време”.