Начало Общество ОУ „Проф. Марин Дринов“ отбеляза патронния си празник

ОУ „Проф. Марин Дринов“ отбеляза патронния си празник

СПОДЕЛИ

177 – та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов и традиционното връчване на поименната студенстка стипендия, учредена на името на бележития панагюрец, вчера събраха пред паметника му в градския парк, десетки ученици, учители, родители, граждани. Възпитаниците на ОУ „Проф. Марин Дринов“ изпълниха училищния химн, а всички присъстващи бяха поздравени от заместник-директора Богдана Шишкова.  В своето слово уредникът в Исторически музей Панагюрище Радослав Станчовски припомни накратко основните факти, свързани с живота и делото на професор Дринов.

Името на носителя на седмата поред Дриновска стипендия бе обявено от временно изпълняващия длъжността кмет на общината Георги Павлов. Това е Иванка Илиева Должева – студент в Илинойски технологичен институт, Чикаго, САЩ, специалност „Строително инженерство“.  Припомняме, че Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Средствата са подсигурени от „Асарел-Медет” АД по силата на ежегоден дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.

Тържеството в градския парк продължи с прочитане на есето, класирано на първо място в проведения училищен конкурс на тема „Гордея се, че съм дриновец“ на ученичката Силвия Раленекова. След това пред паметниците на проф. Марин Дринов и неговия съратник Нешо Бончев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.