Начало Общество Пак ни разлюля, този път 4,5 по Рихтер!

Пак ни разлюля, този път 4,5 по Рихтер!

СПОДЕЛИ

Земетресение с магнитуд от 4,5 по Рихтер бе усетено на територията на България

Земетресение с магнитуд от 4,5 по Рихтер бе усетено на територията на България. Това съобщиха от Европейския сеизмичен център. Епицентърът на труса е на 61 км южно от София, на 20 км южно от Самоков и 37 км североизточно от Благоевград. Дълбочината на труса е 2 км.

Жители на Самоков разказаха, че са се разклатили маси и столове. Жител на село Бачево, което се намира на 27 км от епицентъра, разказа, че къщата е подскочила все едно нещо я е ударило.

Според друг очевидец се е чул силен тътен, който е продължил няколко секунди. Хора, живеещи близо до епицентъра, казват, че трусът е продължил 5 секунди.

Земетресението е усетено по високите етажи в София.

Владимир Георгиев – кмет на Самоков: „Доста силно се усети трусът по високите етажи на блоковете. Чу се и тътен. Към настоящия момент аз се свързах съответно и с дежурния, и с хората, които отговарят в общината. Нямаме някакви оплаквания, нито сигнали от 112. Просто уплахът на хората е по-голям, особено по високите етажи на блоковете. Няма материални щети“.

Димо Солаков, Института по геофизика и геодезия към БАН: „Епицентърът на земетресението е някъде под вр. Мусала. Нашето определение е магнидутът е около 4,5, определението не Европейския център е 4,7. Има различни определения от 4,1 до 4,7-4,8 на различните центрове. Доста силно е усетено в Благоевград, интензивност 4 – 4,5. Данни за разрушения няма“.