Начало Общество Панагюрец глобен 7 000 лева за 765 литра нелегална ракия в мазето...

Панагюрец глобен 7 000 лева за 765 литра нелегална ракия в мазето си

СПОДЕЛИ

Мъж от Панагюрище обяснил на проверяващи наличието на 765 л в мазето на къщата си с покойния си тъст. Човекът починал преди 14 г. и оставил ракията за сватбите на дъщерите си и за кръщенетата на внуците. Любопитното било, че в същата къща балдъзата му има магазин, а до ракията са открити хранителни стоки, подготвени за продажба. Ракията е конфискувана, а човекът е глобен с близо 7 хил. лв.
Само за първите 5 месеца на 2017 г. (от януари до май) ракията менте, която е иззета, е 54 тона. За същия период през 2016 г. количествата са 41 т. Само за януари ръстът е с внушителните 214% при 22% по-малко проверки. И това е ситуацията преди силния сезон за казаните, който започва в началото на есента. Тогава се прибира гроздето, а плодовете ферментират.
Въпреки усилията на митничарите обаче черният пазар на алкохол менте в България процъфтява. От това бюджетът губи десетки милиони на година, а здравето на потребителите е сериозно застрашено. Солените глоби и конфискацията на нелегалната продукция явно не плашат българина, защото той продължава да заобикаля законите, а казаните за варене на ракия, или т.нар. малки обекти за дестилация, се радват на занижен контрол от държавните институции.А точно там е концентрирано нелегалното производство на алкохол.

От юни до декември 2016 г. са конфискувани 213 тона ракия менте, която е с неясен произход и за нея няма платени налози, както предвижда законът. Както стана ясно, за периода януари-май заловената ракия менте през 2017 г. е с 13 тона повече, отколкото за същия период през 2016 г. Ръстът в показателя се обяснява и с 12% повече проверки от служителите на Агенция “Митници” по селските казани, по търговски обекти и по нелегалните складове на продавачите извън закона.
Търговец от зеленчуковия пазар в Хасково продавал домашна ракия заедно със зарзавата. Нито имал разрешение за търговия с алкохол, нито представил документи за произхода на ракията и за платен акциз. Опитал се да обясни, че 17-те литра, изложени на сергията, са произведени през 1992 г. и ги носел за почерпка на приятел. Анализът на скоросмъртницата показал, че е над 50 градуса. Хитрецът е глобен с 1000 лв. и лишен от право да търгува за 1 г.