Начало Общество Панагюрец оглави парламентарната земеделска комисия

Панагюрец оглави парламентарната земеделска комисия

СПОДЕЛИ

Росен Костурков е избран за председател на парламентарната комисията по земеделието, храните и горите. Той е избран от квотата на „Продължаваме Промяната“.

До избора му се стигна след като кандидатурата на бившия зам.-министър Иван Христанов два пъти не беше подкрепена от депутатите и след това беше оттеглена.

Така най-после парламентарната комисия по земеделието, храните и горите може да започне работа. Очаква се първото заседание да бъде насрочено още следващата седмица. Народните представители трябва да разгледат промени в законодателството, свързани с прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, както и с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Кой е Росен Костурков?

Росен Костурков е роден на 15 април 1972 г. в град Панагюрище, завършил Образцова Математическа Гимназия в Пловдив с отличен успех, след което придобива магистърска степен инженер Електроника/Оптикоелектроника и Лазерна техника към Технически университет София, филиал Пловдив. В момента е докторант към УХТ Пловдив, катедра АИУТ, с тема на дисертационния труд в областта на енергийната ефективност на производствените предприятия.

Росен Костурков има 25-годишна кариера в индустрията, създател е на Центъра за професионално обучение „Тракия“ към Тракия Икономическа Зона – първият по рода си в страната обучителен център, обслужващ бизнеса в индустриален парк. Отворен проект, в който партньори са водещи в областта си производствени предприятия.

Преди да стане народен представител Костурков работи активно за подобряване и обновяване на средното професионално образование в област Пловдив чрез включване на индустриалните предприятия и преподаватели от висшите учебни заведения в учебния процес на средните училища. Участва и в екипа, развиващ новото поколение въглеродно-неутрални индустриални паркове към Тракия Икономическа Зона.

Росен е инициатор, ръководител и участник на редица образователни проекти с международно участие: за осигуряване на достъп до модерна образователна среда за ученици от уязвими групи; участие на индустриалния бизнес директно в учебния процес; създаване на иновативно учебно съдържание съвместно с индустрията и разработване на мултинационална магистърска програма „Ресурсна ефективност на производствените предприятия“ с четири университета от България, Германия, Румъния и Северна Македония.

„Любител съм на планинския туризъм и дивото къмпингуване“, споделя Росен.

„Другата ми страст са конете.“ Той не крие и кулинарните си увлечения – произвежда сирене, масло, кашкавал и трайни колбаси в домашни условия.