Начало Любопитно Панагюрец стана Енолог на България за 2018 година

Панагюрец стана Енолог на България за 2018 година

СПОДЕЛИ

Димитър Докузанов, главен енолог на Винарска изба от Панагюрище стана „Енолог на България за 2018  година“, след като беше избран в голяма конкуренция сред 5 номинирани технолози на вина по време на Годишната церемония по избор и награждаване на най-отличилия се винар през годината. Събитието се състоя късно снощи в хотел „Марица”–Пловдив и се организира от Съюза на енолозите в България – професионалната организация на технолозите на вина от всички винарски изби и винзаводи в страната.

Заедно с голямото отличие, по време на събитието беше представен и новия Управителен съвет на Съюза на енолозите, избран същия ден на Отчетно-изборното събрание на сдружението. За председател на Съюза за нови 5 години беше преизбран Станимир Стоянов от Сухиндол; останалите членове на новия Управителен съвет са : Костадинка Рахова-Димитрова, Полина Запрянова – Университет по хранителни технологии, Димитър Иванов, Димитър Димов, Петър Калчев, Надежда Дюлгерска, Десислава Хитова – енолог на свободна практика, Ламбрин Топузлиев – Ръководител на Винарската изба към Аграрния Унивеситет в Пловдив, Гено Танев, Валентин Тенчев – химик и енолог на свободна практика.

Освен голямото отличие „Енолог на годината на България за 2017 г.”, по време на церемонията се връчи и наградата „Христо Дерменджиев” на отличника, завършил с най-висок успех тази година в катедра „Вино и пиво” на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Тази година тя отиде при младата Моника Кенарола, която завърши 5-те академични години с Отличен успех.  За трета поредна година Съюзът на енолозите връчи и наградата „Млад енолог на годината”, която изразява стремежа на Съюза на енолозите да отличи иновативните млади професионалисти, които спомагат за развитието на родното винарство и българските вина да не отстъпват на вината на други държави с традиционна винарска промишленост. Отличието за млад енолог на 2018-та отиде при Румен Илиев.

„Наградата „Енолог на годината”, учредена преди 11 години от Съюза на енолозите, е най-голямото отличите за енологичната общност в страната и чертае тенденциите в  развитието на винарството в страната ни през годините. Петима бяха номинираните технолози на вина, които се състезаваха за наградата, като над 150 представители на енологичната общност дадоха своя глас за предпочитания винен специалист. Номинациите за наградата се обявяват предварително от Съюза на енолозите, като номинираните се посочват от професионални организации и специализирани медии, които пишат за вино.

Източник: AGRO.BG