Начало Култура Панагюрец стана лауреат на олимпиадата по история

Панагюрец стана лауреат на олимпиадата по история

СПОДЕЛИ

От 19 до 21 април се проведе XII. Национална олимпиада по история и цивилизация в град Копривщица. В заключителния етап взеха участие 32-ма дванадесетокласници и 64 седмокласници. Олимпиадата се проведе в два етапа – задачи със свободен отговор и създаване на текст през първия ден и провеждане на устно събеседване на членовете на Националната комисия, в което учениците защитават своите знания и показват историческа култура.

Сред крайните победители, удостоени с названието „лауреат“, бе и Ангел Ефтимов. Той е роден в Панагюрище и получава своето основно образование в ОУ „20 април“. Неговата страст към историята е запалена от преподавателката му г-жа Ваня Тодева, с която редовно участвали на състезания и олимпиади по история. Ангел продължава обучението си в Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“ в София, където задълбочава своите познания с помощта на своите преподаватели и най-вече на настоящия си – доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН. В XII Национална олимпиада той постига най-висок резултат на Областния кръг и с две отлични оценки на последния етап в Копривщица печели високо отличие, както за гимназията си, така и за родния си град именно на паметната дата 20-ти април.

Ангел Ефтимов взима участие и на миналогодишното издание на Националния конкурс за наградата на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, където със своето историческо есе за Освобождението на Панагюрище печели втора награда. Днес той споделя пред нашата медия, че е изключително благодарен на своята първа преподавателка по история Ваня Тодева, както и на доц. Атанас Шопов, директор на Историческия музей в гр. Панагюрище, от когото също получава насоки в научната си дейност.

С доц. Даниел Вачков
Двамата лауреати от НГДЕК с доц. Вачков и доц. Тодор Попнеделев, декан на Историческия факултет на Софийския университет.