Начало Общество Панагюрец в основата на банда във Флорида

Панагюрец в основата на банда във Флорида

СПОДЕЛИ

Панагюрец координирал финансова пирамида в САЩ, източила 3,1 милиона долара. Николай Поибренски стоял в дъното на контактите между българи и преселници във Флорида от Литва и Русия, които пък организирали износа на луксозни автомобили в страните от бившия Съветски съюз.

Щатските власти издирват трима българи, част от голяма международна банда, присвоила над 3,1 милиона долара от различни банки чрез незаконни финансови операции, съобщава БЛИЦ. Това са Иван Стайков, Ивайло Георгиев, който се представя още за Румен Найденов – и двамата от Чикаго, и на Атанас Тодоров Загоров от Флорида. Те са част от ръководството на международна престъпна схема, която е работила на няколко континента. 
Групата е ужилила хиляди клиенти на големи американски банки, сред които Bank of America, Wachovia, J. P. Morgan Chase, Citibank, Capital One и други.

Разследването се води съвместно от икономическия отдел на шерифския офис в Пинелас, офиса на „Сикрет сървиз" и щатската прокуратура на Флорида. Установено е, че в мрежата са замесени и други нашенци, чиито имена все още официално не се съобщават, тъй като разследването по случая продължава. Според информация от „Сикрет сървиз" в Тампа бей е възможно през годините в измамата да са участвали стотици хора.

Покрай разследването бяха арестувани след неколкомесечно издирване и други двама "американски българи" – Кирил Динев от Чикаго и Николай Ангелов Поибренски от Сейнт Питърсбърг. Други петима българи бяха хвнати във Флорида още през миналата година, начело с тартора на бандата – 32-годишния Тихомир Бочев. Според информация на разследващите той е влязъл в САЩ легално през 2000 г., като първоначално е живял в Чикаго, по-късно се е преместил във Флорида. Спечелил е от незаконна продажба на автомобили 550 000 долара, като е препродал 10 коли. Бочев бе арестуван в дома си в Ларго, като полицаите са проявили човещина и оставили Тихомир да отпразнува рождения ден на дъщеря си и да види съпругата си – американка, която била оперирана, и чак после го отвели.

Арестувани са също Иван Петров на 31 г., Георги Найденов на 28 г., Мартин Йорданов на 27 г. и Любомир Сандов на 48 г. Определена им бе парична гаранция в размер на 500 000 долара, за да не може да се укрият. 

Българите измислили няколко схеми за правене на пари по незаконен начин

Те получавали срещу фалшиви документи кредитни карти, след което ги източвали до максималния им лимит чрез покупки от фиктивни компании, регистрирани във Флорида и Илинойс и свързани с Тихомир Бочев. Банките никога не получавали парите си обратно. Според разследващите по този престъпен начин българите са успели да присвоят близо 1 милион долара.

Това обаче бил само първият етап от измамата. Крадците купували нови луксозни автомобили на лизинг чрез фалшиви фирми, регистрирани специално за случая. След като плащали първата вноска, те препродавали колите, заедно с дълга, към лизингови дружества на други фалшиви фирми като „Ол абаут дитейл", „Марто интернешинъл" на Мартин Йорданов и „Ай Ти плъмбинг" на Иван Петров с фалшиви документи. Така лизинговите фирми получавали куха фирма с кух договор и се усещали, че са измамени чак след 3-4 месеца, когато колата вече е пласирана в чужбина.

Нашенците използвали и друг трик – те купували запазени коли и джипове втора употреба и ги използвали като залог за теглене на кредити. В схемата с теглене на кредит за кола чрез лизинг разследващите са установили, че са изтъргувани общо 46 нови автомобила. Колите са продавани в чужбина, понякога дори на двойна цена, твърди шерифът на окръг Пенелас Боб Гуалтиери Според него заемите, които вземали за тези автомобили, също не са връщани. Така нашенци прибрали още около 2,1 милиона долара.

Измамниците купували колите във Флорида и ги регистрирали в щата Илинойс заради по-либералния режим там, а по-късно ги изпращали за препродажба в чужди страни като Литва например. Николай Поибренски  стоял в дъното на контактите между българите и преселниците във Флорида от Литва и Русия, които пък организирали износа на луксозни автомобили в страните от бившия Съветски съюз. Нашенецът е сочен като втори в схемата след Бочев. Той също е успял да продаде 10 автомобила, като е спечелил от тях 400 000 долара!!!

Родът на Поибренски е от Панагюрище, след това семейството му се мести в Пазарджик, където са имали имот на улица „Васил Априлов"11. Там той е регистрирал ЕТ „Ники", която имала предмет на дейност "търговия на дребно". Двамата със съпругата  му заминават за Сейнт Питърсбърг, Флорида, където се установяват окончателно през 2010 г. Според шерифите, които разследват случая, Поибренски успял да вербува за каузата и своя съсед в Сейнт Питърсбърг Атанас Загоров, който обаче се усетил навреме какво ще се случи и след първия си „удар" се качил на кораб за Великобритания. За разлика от Николай, той успял да спечели само 45 000 долара от продажбата на един автомобил BMW X6 през 2008 г.

Източник: Стандарт