Начало Общество Панагюрище без нито един одобрен проект по Инвестиционната програма на Правителството

Панагюрище без нито един одобрен проект по Инвестиционната програма на Правителството

СПОДЕЛИ

Общините Панагюрище и Ракитово са единствените от областта, които нямат нито един одобрен проект по Публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Припомняме, че на 24 януари областният управител внесе в Министерството на финансите обобщения списък с проектните предложения от Областна администрация – Пазарджик и 11-те общини в региона. Десетина дни по-късно стана ясно и кои общини имат одобрени проекти. Община Панагюрище, която кандидатсва  с 11 проекта, няма нито един одобрен.

Община Пазарджик ще получи 3 740 000 лв за един проект,  в Пещера са одобрени 3 на стойност 1,4 лв, а в Септември пък одобрените проектни предложения са 6, на стойност 1,2 млн.лв. За община Велинград са одобрени 2 проекта на стойност 1,2 млн.лв. По 1,2 млн.лв ще получат Батак и Брацигово, за съответно одобрени 2 и 3 проекта.  Съседна Стрелча има одобрени 4 проекта на стойност 1,2 млн лв.  300 000 лева ще е финансирането за Белово и Лесичово.

ова е партийно раздаване на субсидии. Единственият критерий явно е бил от коя политическа партия е кметът." – коментира кмета на общината Никола Белишки, потърсен за коментар. Той подчерта, че принципът, по който е определяно кои проекти да бъдат финансирани е неясен, а формално погледнато, единствено общините, с кметове от ГЕРБ са с нула одобрени проекти. "Това означава, че за управляващите интересите и необходимостите на жителите на община Панагюрище са без никакво значение. Общината ни има 11 разрботени проектни предложения – обидно е икъм хората, които са положили толкова труд. Другото ,което е интересно – кога успяха за толкова кратко време – от 24 януари до 5 февруари, да разгледат всички проекти и да направят оценка? Жалко е, че единственият представител на общините в Междуведомствения съвет, който разглежда и одобрява внесените за финансиране проекти, кметът на Пазарджик Тодор Попов, не се е противопоставил на подобна несправедливост. Ако по негово време субсидиите бяха разпределяни на подобен партиен принцип, едва ли щеше да успее да направи толкова много неща." – каза още Белишки.

 

3 КОМЕНТАРА