Начало Общество Панагюрище може да се топли с енергия от биомаса

Панагюрище може да се топли с енергия от биомаса

СПОДЕЛИ

Панагюрище е включен в "Биорегион Средна гора". Това съобщи пред медии  Ина Карова, експерт в "Енергийна агенция – Пловдив". Този проект вече е стартиран и в него влизат общините Панагюрище, Ихтиман, Хисаря, Стрелча, Брезово и Карлово. Направените в последните години проучвания показват,  че общият енергиен потенциал на биомасата в района е около 350 000 МWh. Според експертите това количество е предостатъчно да осигури енергийно тези общини.

От Агенцията обаче уточняват, че общините трябва да подобрят инфраструктурата и да създадат логистични центрове за производство и продажба на чипс, дървесни пелети и брикети. Успоредно с това отоплението в обществените сгради и домакинствата също трябвало да премина на биомаса. Разчетите покзавали, че при реализацията на проекта  ще намалее с 25% потреблението на електроенергия  Икономиите само в средногорския регион се изчисляват на около 12 500МWh.

Иновативният проект ще бъде представен по време на Деветата национална конференция на българските енергийни агенции “Устойчиво енергийно развитие и преход към зелена икономика”, която ще се проведе на 3 октомври в Международен панаир Пловдив.