Начало Култура Панагюрище обедини млади танцьори от страната и чужбина

Панагюрище обедини млади танцьори от страната и чужбина

СПОДЕЛИ
restorant

 В деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември, Панагюрище обедини млади танцьори от страната и чужбина в първия по рода си Международен младежки танцов фестивал "Пъстър свят".

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националното знаме на Република България на централния площад в града "20-ти април" под звуците на националния химн, изпълнен от Духов оркестър "Делчо Радивчев" при Народно читалище "Виделина – 1865". Градоначалникът поздрави всички жители на общината, гости на града и участници във Фестивала по повод националния празник с думите:

"Днес България отбелязва една славна дата в своята история – 6 септември – Денят на Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Дата, която кара всички нас да се гордеем, да отправим благодарен поглед и да сведем глави пред героите на Панагюрище. Защото именно тук, в борческо Панагюрище, преди 128 години, на 2 септември трима младежи изрекоха на глас това, което е бушувало в душите на всички наши сънародници: “Да живей Съединението!”. В Панагюрище отново пламна искрата и възкръсна идеалът за голяма, силна и неделима България, само девет години след като тук се развя байрякът със святите думи “Свобода или смърт”. Нашите прадеди написаха историята с кръвта си и ни дадоха най-ценния урок – за силата на обединението на нацията ни.". Господин Белишки каза още, че 128 години по-късно, на Панагюрище му отива най-много отново да стане център на обединението – обединение на младостта, таланта и красотата, каквито има не само по българските земи, а и в целия свят. "Днес на този исторически площад се обединяват различните фолклорни области на страната ни. Посредством магията на танца се обединяват и славянските народи на България, Молдова, Сърбия и Украйна. За първи път в Панагюрище се провежда Международен младежки танцов фестивал, който носи знаковото наименование “Пъстър свят”. Пъстър е светът, но хората в него сме както различни, така и еднакви и трябва да живеем в единение и мир на планетата Земя." – с тези думи кметът на община Панагюрище официално откри Първия международен младежки танцов фестивал "Пъстър свят", Панагюрище,2013.

 Заместник-кметът на общината Галина Матанова, която е и председател на организационния комитет на Фестивала, заедно с представители на танцовите състави, ритуално запали фестивалния огън.

 

Преди официалното откриване на Фестивала всички състави-участници зарадваха публиката със своите изпълнения на автентични народни танци. Вечерта завърши със спектакъла Възрожденски разкази" на Ансамбъл "Чинари" – София. На площад "20-ти април" се извиха отново кръшни български хора, а небето над Панагюрище бе озарено от празнична заря.

Конкурсната програма ще започне на 7 септември (събота) в 10:00 часа по предварително изтегления жребий на провелата се техническа конференция. Ред на изпълненията:

 

1. Народен ансамбъл за танци „Придунавие”, Украйна – гр. Измаил;

2. Детска фолклорна танцова формация „Тангра” – с. Попинци, общ . Панагюрище;

3. Танцов състав „Български извор”, гр. Тараклия, Молдова;

4. Фолклорен танцов състав „Арсенал”, Казанлък;

5. Фолклорен състав „Младост”, Босилеград, Сърбия;

6. Детско- юношеска танцова формация „Майсторите на танца”, с. Драгичево, община Перник;

7. Фолклорен ансамбъл „Граово”, гр. Перник;

8. Сдружение „Фолклорен ансамбъл Родолюбие Кюстендил”, гр. Кюстендил;

9. Танцов ансамбъл "Гоце Делчев" – София;

10. Школа за народни танци „Луди Млади” , Пловдив;

11. Фолклорен танцов състав „Искра”, гр. Летница, обл. Ловеч.

1 КОМЕНТАР