Начало Общество Панагюрище посрещна членове на Славянските дружества от страната

Панагюрище посрещна членове на Славянските дружества от страната

21
0
СПОДЕЛИ

DSCI5161

Днес в Панагюрище пристигнаха над 80 представители на Славянското дружество в България от градовете София, Стара Загора, Хасково и Добрич. Гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол в родната къща на проф. Марин Дринов.

С думите „Добре дошли“ към тях се обърна председателят на Славянско дружество „Проф. Марин Дринов“ – Панагюрище Стефан Рапунджиев, който подчерта, че денят на гостуването им никак не е случаен, тъй като днес България почита паметта на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост.

С кратко приветствие към всички се обърна и зам.-председателят на Славянското дружество в България – историкът проф. Стефан Дойнов, който припомни огромната роля на проф. Марин Дринов в културната ни история.

Гостите имаха възможност да изгледат презентация, представяща живота и делото на видния българин.

Поздрав към тях със свой танц отправи танцов състав „Средногорска жарава“.

След като успяха да се снимат и със знамето, извезано от панагюрската учителка и общественичка Елисавета Георгиева, на чийто плат искряха заветните думи „Свобода или смърт“ и „Да живее България“, гостите се отправиха към Историческия музей, за да видят Панагюрското златно съкровище, Тутевата и Лековата къща, както и къщата на Райна Княгиня.

След кратък отдих те ще продължат към местността Оборище, където ще се поклонят пред мястото на Първото Велико Народно събрание и ще поднесат цветя в знак на признателност пред подвига на героите от Април 1876.

Повече снимки от срещата може да видите във фейсбук страницата ни.