Начало Култура Панагюрище бе домакин на Третия Национален фестивал на хоровото изкуство

Панагюрище бе домакин на Третия Национален фестивал на хоровото изкуство

СПОДЕЛИ

На 18 юни, събота на сцената на читалище “Виделина-1865“ в Панагюрище се проведе третият Националният фестивал на хоровото изкуство “България – една безсмъртна песен“, като посвещение на 146 години от избухването на Априлското въстание. 

Форумът се осъществи с финансиране от Община Панагюрище, по  общинската Програмата за развитие на читалищната дейност. Участие взеха три хорови състава, всеки със своя тематична концертна програма: смесен хор при читалището – домакин,  хорът при Пловдивско певческо дружество “Ангел Букорещлиев“ и хор “Тракийска лира“ при Певческо дружество “Лира“ – Пазарджик. Поздравления бяха отправени от заместник-кмета по “Хуманитарни дейности“ в община Панагюрище, Галина Матанова и от инж. Радка Енчева-Кочева,  ръководител на Регионален експертно-консултантски и информационен център “Читалища“ – Пазарджик. Песни звучаха от сцената и от салона! Спонтанно с общо изпълнение “На многая лета“ импровизирано беше поставен финалът! 

Въпреки своята младост и превратностите на съвремието, фестивалът “България – една безсмъртна песен“ съумя да възкръсне след Ковид и да се завърне като тържество на силата на хоровото изкуство над случващите се беди за човечеството в глобален мащаб. 

Националният фестивал в града “на Априлци“, макар отложен през 2020 г., в настоящата 2022, за пореден трети път, даде своята дан за популяризиране на хоровата българска традиция, запазвайки силата и мощта си да привлича видни представители на този жанр в изкуството. Защото Панагюрище пази и развива делото на големия творец и диригент на България, панагюреца  Делчо Радивчев – основател на местния смесен читалищен хор. Защото подобни песенни форуми в региона и в страната са незаслужено малко, предвид огромния професионален труд и посветеност за създаването и поддържането на творчески колективи за сценично изпълнение на хорова музика на ниво. 

Адмирации за организатори, спомоществователи и участници, за доказателството за безсмъртието на родната патриотична хорова песен! Една значима традиция за България!

 

ИНФОРМИРА: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища“ – Пз