Начало Култура Панагюрище чества 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий,...

Панагюрище чества 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

СПОДЕЛИ

24 май – Денят на нашата духовност, на онова, което ни е запазило като българи – от Паисиевата история, през българската екзархия, възрожденските будители, световноизвестните ни учени и творци, до нашите учители и дейците на културата днес.

24 МАЙ – ДЕН, ГОРДОСТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ РОД!

По традиция днес празничното шествие в град Панагюрище бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев” при Народно читалище „Виделина-1865“.

 

През централния площад „20-ти април“ преминаха блоковете на официалните лица – кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник-кметът г-жа Галина Матанова, народният представител г-н Стефан Мирев, , Архиерейският наместник свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия, председателят на Общински съвет-Панагюрище г-н Христо Калоянов и общински съветници, културните дейци от Общинска библиотека „Стоян Дринов“, Исторически музей, читалища и културни дейци.

В празничното 24-то майско шествие се включиха и всички образователни институции в Панагюрище.

Панагюрци доказаха, че 24-ти май е този неповторим ден в календара на България, който ни изпълва с оптимизъм, със самочувствие и вяра в собствените ни сили и възможности. На този свят ден всички българи се обединяваме около езика и писмеността, вярата в духовността и силата на знанието.