Начало Култура Панагюрище почете Будителите

Панагюрище почете Будителите

СПОДЕЛИ

За осма поредна година Община Панагюрище организира „Дни на духовността, посветени на будителството”, чрез които почита светли личности, отдали живота си на свещената цел – да видят народа ни събуден и свободен и за да изрази уважение и благодарност към всички, които предават пламъка на родолюбието и българския дух.

В общината, в Деня на народните будители – 1 ноември – в 10:30 часа започна инициативата „С почит към будителите“. Сборни групи от училища, детски градини, читалища и културни организации положиха венци и цветя на паметниците в община Панагюрище. В град Панагюрище – на паметника на Георги Бенковски, на Райна Княгиня, на Панайот Волов, на Павел Бобеков; на бюст-паметника на Георги Икономов, на Крайчо Самоходов, на Орчо Войвода, на проф. Марин Дринов, на Нешо Бончев, на Георги Бенковски, на Захари Стоянов, на Павел Делирадев; на Паметника на панагюрци, загинали във войните за национално обединение на България; на паметната плоча на Васил Левски и на Стоил Финджеков; на Стената на славата в Исторически музей – Панагюрище; в село Оборище: на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война и на бюст-паметника на Димитър Коклев; в село Поибрене – на бюст-паметника на Делчо Уливеров и на Свещ. Недельо Иванов; в село Баня – на паметника на поп Груйо Бански; в село Бъта – на паметника на Ненчо Върбанов; в село Попинци – на паметника на Петър Чардаков.

Урокът по родолюбие ще продължи в днешния учебен ден – 2 ноември –  във всички училища на територията на община Панагюрище с филма-рецитал на актьора Георги Радомиров „ЧАДА НА БАЛКАНА“, който ще бъде представен в  училищните образователни платформи.

В Дните на духовността, в село Баня, на 4 ноември от 17:00 часа в Народно читалище „Пробуда – 1872” ще бъде представена изложба – „Будителите на село Баня”.