Начало Местна власт Панагюрище продължава да е сред общините с най-добри показатели за финансова устойчивост

Панагюрище продължава да е сред общините с най-добри показатели за финансова устойчивост

СПОДЕЛИ
Панагюрище бизнес, общински съвет, съветници

Панагюрище продължава да е сред общините с най-добри показатели по отношение на финансова устойчивост, инвестиционна активност, просрочия и др., показват данни на Министерство на финансите (МФ) за края на юни 2020 г. Сред финансово устойчивите общини са още Челопеч, Девня, Столична община, Златарица, Божурище, Панагюрище, Ямбол, Пловдив, Варна и Враца. Столична община и общините Пловдив, Варна, Плевен и Враца формират най-голям излишък по бюджета си.

Просрочените задължения на общините се равняват на 168.2 млн. лв. Те се формират от 130 общини или 49% от общия брой общини у нас.

Положителна новина е, че броят на общините без борчове е по-голям – 135 общини завършват второто тримесечие на 2020 г. без просрочени задължения в бюджета. Спрямо същия период на миналата година, намаление на просрочията отчитат 63 общини (23% от общия брой), като общият размер на реализираното от тях намаление е близо 22.2 млн. лв. За същия период 70 общини (26% от всички) увеличават просрочените си задължения в рамките на една година общо с 42.6 млн. лв.