Начало Местна власт Панагюрище се преклони пред Ботев и героите, загинали за свободата и независимостта...

Панагюрище се преклони пред Ботев и героите, загинали за свободата и независимостта на България

СПОДЕЛИ

2 юни – ден за преклонение и ден за национална гордост от подвига на предците ни. С полагане на венци и цветя и тържествена програма пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ ученици и учители от ОУ „Проф. Марин Дринов“, ОУ „20 април“, СУ „Нешо Бончев“, Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, Ротари клуб – Панагюрище и с присъствието на представители от Община Панагюрище, Общинското ръководство на политическа партия БСП, Военно окръжие – Пазарджик, Исторически музей – Панагюрище и жители на град Панагюрище отдадоха почит към паметта на големия поет-революционер Христо Ботев и към всички герои, дали живота си за свободата и независимостта на България.

 

Художествена програма представиха младежите от Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище – Алина Айрушева, Доника Николова, Стойко Шопов, Красимира Гърбакова, Петя Феркова и Стивани Джунова, с ръководител Екатерина Филипова и състав „Камерна музика” с ръководители Пепа Филина и Нона Немигенчева.

 

Главният уредник в Исторически музей – Панагюрище – г-жа Ирина Ботева, припомни исторически факти от славната Априлска епопея от 1876 година до героичната гибел на Ботев на връх Околчица.

 

„Априлското въстание от 1876 година е върховна проява на българската национална революция, най-яркия израз на въжделението на народа за възстановяване на българската държавност и свободно утвърждаване на българската нация чрез отхвърляне на политическото безправие и феодален анахронизъм, и приобщаване към модерния свят.

Въстанието бе логичен завършек на десетилетните борби за независима българска църква, национално просвещение, държавна самостоятелност. От искрата на Паисиевата история лумва пламъка на борбата, разгарян от идеите на Раковски, Левски, Ботев, Каравелов.

През есента на 1875 година в крайдунавският град Гюргево се събират шепа български революционери, разочаровани от досегашното състояние на освободителното дело и готови на конкретни и незабавни действия за подготовка на масово народно въстание през пролетта на 1876 година. Те са хора с пламенни души, кипящи от енергия, жадуващи свободата на своето Отечество и готови да сложат главите си за народното дело…” „…Идва съдбовния миг – 20 април 1876 година – Тутевата къща.

Кървавото писмо минава от ръце в ръце на треперещите от вълнение апостоли, докато Бенковски със сетни сили прочита „Ако, вие братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище”.

От Панагюрище към селищата на IV революционен окръг политат куриери, които разнасят огнената Прокламация към българския народ.

Въпреки героизма и саможертвата на въстаниците от селищата, въстанали срещу петвековното владичество, те падат едно след друго под ятагана на башибозука и дулата на аскера.

Десет дни се радват панагюрци на свободата – десет велики български дни, а след това с оръжие в ръка доказват, че са достойни за нея. Удивява ни онова мъжество и готовност за саможертва, каквито народите в малко моменти познават…”

„…Днес, 2 юни, в 12 часа ще спрем и ще сведем глави пред подвига на Христо Ботев, ще отдадем почит на онези, които загинаха за нашата свобода и независимост. 2 юни е датата на нашата скръб и преклонение, но и датата на нашата гордост с подвига на предците ни.”

Точно в 12:00 часа сиренен вой прикова всички за минута мълчание и поклон.

В знак на преклонение и признателност бяха поднесени венци и цветя от ръководството на Община Панагюрище, Общинското ръководство на политическа партия БСП, Военно окръжие – Пазарджик, Исторически музей – Панагюрище, ОУ „Проф. Марин Дринов“, ОУ „20 април“, СУ „Нешо Бончев“, Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище и Ротари клуб – Панагюрище.