Начало Култура ПАНАГЮРИЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

ПАНАГЮРИЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

244
0
СПОДЕЛИ

Ден на европейските автори се проведе за първи път на 27 март 2023 г. и ще ежегодно – в последния понеделник от месец март. Инициативата е на Еврокомисаря Мария Габриел и целта е да се насърчава четенето, най-вече при младите хора. Писатели от 27 страни на Европейския съюз в този ден ще участват в литературни четения предимно пред младежка аудитория. Българските писатели активно се включват в европейската инициатива.

По повод Деня на европейските автори на 27.03.2023 година учениците от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм – Панагюрище се срещнаха с Дима Дюлгярова – поет и Мария Бегова – поет и преводач. Трите срещи с учениците от Х и ХI преминаха по различен начин. Акцент в разговорите беше удоволствието и многостранните ползи от четенето за развитието на младата личност, творческият процес при писането, езика на общуването, историята на българския език, българската литература като европейска и световна литература, взаимодействието между националните литератури, ролята на преводача и др. Учениците с интерес разгледаха броеве от вестник „Панагюрско ехо“, излизал в града ни преди век и днес се съхранява във фонда на Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Освен двете авторки, в разговора и в четенето се включиха и преподавателките Александра Дюлгярова, Атанаска Джоголанова, Мария Куртакова и учениците Атанас Делчев, Георги Николов, Цветелина Пашова, Николай Шишков, Пресияна Цекова. Прозвучаха произведения на Шарл Бодлер, Пол Верллен, Гийом Аполинер, Жак Превер, Ласло Наги, Марина Цветаева и др. Мария Бегова подари книги на училищната библиотека.

А учениците от 8 клас на ПГИТМТ с преподавателката по английски език посетиха Общинската библиотека, където направиха четене на английски автори в оригинал.
Можем само да поздравим организаторите на събитието и да приветстваме и бъдещо сътрудничество между образователна институция, автори и библиотека. И да изразим увереност, че инициативата Ден на европейските автори ще се утвърди като събитие с дълготраен положителен ефект в бъдещето.