Начало Култура Панагюрище ще отбележи 163 години от рождението на Княгинята

Панагюрище ще отбележи 163 години от рождението на Княгинята

СПОДЕЛИ
restorant

163 години от рождението на Райна Княгиня ще отбележим на 18 януари, петък.Тържественото събитие ще стартира в 10:00 часа с викторина „Знаменоската“ на децата от ДГ „Райна Княгиня“ в Панагюрище.

В 11:00 часа пред паметника на панагюрската знаменоска ще бъдат поднесени венци и цветя. Официалното откриването на обновената експозиция в къща музей Райна Княгиня ще започне в 11:10 часа.

Райна Попгеоргиева Футекова е родена в Панагюрище. Завършва женското класно училище в родния си град и Старозагорското педагогическо училище като стипендиантка на панагюрското читалище „Виделина“.

От 1874 година е учителка в Панагюрище и основава девическо дружество „Китка“.

Участва в подготовката на Априлското въстание и извезва Главното знаме. След избухване на въстанието развява знамето на Четвърти революционен окръг при тържественото му освещаване и участва в сражението при Балабанова кория.

След погрома е арестувана и инквизирана от поробителите. Руският княз Церетелев се застъпва за нея и я изпраща в Москва, където завършва училище за акушерки.

Написва и публикува своята „Автобиография“, която е ценен документ за онова буреносно време.

Завръща се в България като една от първите дипломирани акушерки. Омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на Панагюрище от 6 септември 1891 година до 18 октомври 1893 година. По-късно семейството се преселва в София.

Райна Попгеоргиева Футекова е майка на петима сина – Асен, Владимир, Георги, Иван и Петър.

Умира на 61 години в София.