Начало Общество Панагюрище ще се присъедини към областната водна асоциация

Панагюрище ще се присъедини към областната водна асоциация

СПОДЕЛИ

Panagyurishte-municipality-620x310

Община Панагюрище вероятно ще се присъедини към областната Асоциация по водоснабдяване и канализация.

Такова предложение е входирал в общинския съвет кметът на общината Никола Белишки, а крайното решение е на местния парламент.

Едно от предимствата на областното сдружение е, че то ще може да ползва финансиране по европейските оперативни програми. Освен това жителите на областта ще ползват вода на усреднени цени, което означава, че панагюрци вероятно ще плащат по по-ниска тарифа от сегашната.

До подписването на договора оператор ще продължи да бъде „В и К – П“ ЕООД – Панагюрище, което има подписан договор за концесия с община Панагюрище.

1 КОМЕНТАР

  1. Поредната глупост в сектора водоснабдяване с питейна вода?!
    Глупостта се изразява в това, че по принцип сдружаване (присъединяване към областната Асоциация по водоснабдяване и канализация), си извършва, не за да се „бозае“ от по-качественият, а да се върви към устойчиво развитие на ефективно доказани стопански организации.
    Проблемът с питейната вода в общината, е липсата на ефективно проучвателна дейност относно откриването и експлоатирането на местни водоизточници.
    Независимо, че общината е промишлено замърсена, все още съществуват оазисни зони с качествена вода която с пречистващи технологии става за питейна (за Панагюрище – източно от Манзул; в Поибрене, старите хора знаят за извори препоръчвани за здравно личителни цели; Баня – трапезна минерална вода; Бъта -„Гъзян“ /имаше интерес от търговски дружества относно бутилиране и продажба на питейна вода/; Елшица, също има местни достатъчно чисти извори). В общината има утвърдена ГИС (Географска Информационна Система), която с помощта на сателитна информация е мощно средство за проектиране /за съжаление, в стремежа да се „усвояват“ европейски средства, тази система не се ползва…?!/.




    0



    0