Начало Местна власт Панагюрище тържествено отбеляза 9 май

Панагюрище тържествено отбеляза 9 май

СПОДЕЛИ

С церемония пред Вечния огън вчера бе отбелязан 9 май в Панагюрище.

„На 9 май 1945 г. грохотът на оръдия и свистенето на куршуми замлъкват. През 1950 г. – 5 години след края на Втората световна война – европейските страни все още се опитват да преодолеят нанесените от нея поражения… Европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия не само немислимо, но и практически невъзможно“, подчерта в словото си учителят по история в СУ „Нешо Бончев“ Иванка Тодева.

Последва кратка литературно-музикална програма, подготвена от възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководители Нистор Хаинов и Нона Немигенчева.

С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите във Втората световна война. В знак на признателност цветя бяха поднесени от Общински съвет – Панагюрище с председател Иван Лалов, ВрИД кмета на община Панагюрище г-н Петър Каменски, Общинския съвет на БСП, представители на образователни институции, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, признателни граждани…