Начало Бизнес Панагюрската фирма „Ина трейд“ е сред най-бързо развиващите се малки и средни...

Панагюрската фирма „Ина трейд“ е сред най-бързо развиващите се малки и средни предприятия

СПОДЕЛИ

Панагюрската фирма „Ина трейд“ е на трето място в сектор „Козметика и фармация“ в годишната класация “Гепард” на в-к Капитал за най-бързо развиващите се малки и средни предприятия (MСП) в България.

Фирмата бележи близо 200-процентен ръст на приходите си. „Ина трейд“ е търговското дружество на фирма „Ина“ – Панагюрище, която е създадена през 2000 г. Тя се занимава първоначално с производство на етеричномаслени култури, след това строи дестилерия и започва производството на биосертифицирана продукция. До 2018 г. цялата й продукция е предназначена за износ с фокус върху производството на суровини за парфюмерийната, козметичната и фармацевтичната индустрия.

„Ина“ е семеен бизнес, а през 2018 г. вече порасналите деца от семейството регистрират „Ина трейд“, разработват собствения бранд InaEssentials и създават онлайн магазин. В момента тази фирма работи в 20 европейски страни с отделни магазини във всяка от тях и предлага пълна гама козметични продукти, разработени на основата на произведените собствени етерични масла.

„Гепард“ е класация за най-динамичните малки и средни компании. Историческият преглед показва, че лидерите в нея често са с годишни приходи под 10 млн. лв. Има обаче и изключения – в класацията традиционно влизат и дружества с приходи и печалби, които ги доближават до критерия за големи предприятия. Това си личи и от разбивките на тази база, както и при заетите. Това е така заради критериите, които използва класацията за МСП – по закон те са с минимални приходи 3.9 млн. лв., максимални 97.5 млн. и таван за заетите 250 души.