Начало Общество Панагюрската учителка Елисавета Георгиева с дарение за църквата в Баня

Панагюрската учителка Елисавета Георгиева с дарение за църквата в Баня

СПОДЕЛИ

Панагюрската учителка Елисавета Георгиева, която вече близо 20 години се занимава с родолюбиви дарителски кампании, тази година насочва усилията си към село Баня. Селото се намира близо до Панагюрище, а жителите му са родолюбци не само на думи. Баня е родно място на заклинателя на Оборище поп Груйо, Цвята Зографска – приятелка на Райна Княгиня, с която заедно са везали знамето, а също и на Стоян Королеев, който след Априлското въстание помага деца на загинали въстаници да стигнат до Русия.

Според запазено предание корените на първия дипломиран философ в България директор на Болградската гимназия Димитър Мутев и брат на първата българска поетеса Елена Мутева, също са от това село.

Елисавета Георгиева вече 18 години намира в Баня покрепа на своите идеи, а хората, които помагат, са много. Тази година ще бъде дарена икона на местната църква „Свети Николай Чудотворец”, а панагюрската учителка на свой ред ще изработи и дари завеса за царските двери, като с това ще затвори средногорския дарителски пръстен. Тя е дарявала в много селища, свързани с Априлското въстание от 1876 година, а сега идва ред на Баня. На 19 март следващата година в населеното място ще се снима филмът „За вярата и свободата на България”.

Последната мащабна дарителска кампания на Елисавета Георгиева беше насочена към 9 български училища в град Одеса, открити със съдействието на президента на Всеукраинската асамблея на българите в Украйна Дора Костова. Кампанията се организира в рамките на проекта „Твоят час” и бе посветена на именития панагюрец Сава Радулов. В нея се включиха повечето от училищата в Панагюрище. В резултат на инициативата деветте учебни заведения в Одеса получиха големи карти на България, учебници, помагала, снимки на революционери, писатели, поети, а също и дискове, картини и знамена.

Пазарджишка Марица