Начало Интервюта Панагюрски полицаи и пожарникари изразиха несъгласието си с предложените промени в Закона...

Панагюрски полицаи и пожарникари изразиха несъгласието си с предложените промени в Закона за МВР

СПОДЕЛИ
Снимка Венета Маслева

Правата на униформените намаляват с некомпетентни реформи, които са без ясна цел и стратегия

Снимка Венета Маслева
Снимка Венета Маслева

Над 30 МВР служители  от Панагюрище се включиха в мащабния протест пред сградата на областната дирекция в Пазарджик и получиха масова гражданска подкрепа.

Униформените не са съгласни с промените, които касаят основно поредното орязване на социалните им добавки и компенсации, както и проблемите свързани с прякото изпълнение на служебните им задължения. Предлага се намаляване с 5 дни – от 30 на 25, на платения годишен отпуск, както и от 20 на 12 заплати обезщетения при пенсиониране, които е предвидено да влязат в сила от 2017 година.

Протестите в цялата страна са организирани от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Демонстрациите срещу предложените промени в Закона за МВР продължават от миналата година.

През ноември 2015-та, панагюрските служители на реда излязоха на протест пред сградата на РУ – Панагюрище.

За тогавашната демонстрация,  Велко Маслев- зам.- председател на управителния съвет на синдикалната федерация на служителите в МВР, която е и най-големият национално представен синдикат в сектор „Сигурност”,  сподели: „Протестираме като всички колеги от страната от целия сектор Сигурност, с искане за спиране за безумните реформи. Не сме тук само заради 20-те заплати, тук сме, защото държавата се поставя в колапс, а без структура за сигурност, вече не е и държава“.

12421261_1255215507826836_1706124127_n

Според Маслев „положението в момента е трагично“. Хората масово напускат, а районните управления остават с минимална численост. Закриват се и щатове. Органите на реда, отговарящи за сигурността и безопасността на населението, са с все по – малко права, а част функциите им съгласно новия Законопроект ще се дават на служители, които нямат нужната подготовка и квалификация, като визира една от новостите – неясния статут на лица, работещи по трудови правоотношения за охрана на държавната граница и охрана на обекти. Какви ще са те, какви права ще имат, как им се дава право на употреба на оръжие, помощни средства, право на задържане и конвоиране на лица, като всеки един полицейски служител, за да има право на това, той задължително трябва да е преминал най – малко през първоначална полицейска подготовка и да има вменени полицейски правомощия, като за тези си права ежегодно се преминава през изпит за ниво на професионална квалификация.

Този законопроект освен, че е написан абсолютно некомпетентно от хора непознаващи работата на терен, както и непознаващи нормативната уредба,  регламентираща работата на структурите за сигурност и защита на населението.

В своята некомпетентност и правните последици, до  които ще доведе, той застрашава както сигурноста на служителите пряко работещи на терен, така и сигурността на българските граждани. „Не мога да не обърна внимание и на предлаганите промени, касаещи АМВР и дирекция ПБЗН. В така изготвения проект една много голяма част от държавните служители, които в момента са по Закона за МВР, ще преминат по Закона за държавния служител. Тази промяна отново е необоснована и необмислена, като не може служители, преподаващи специални дисциплини, които са свързани с практиката или строевата подготовка да са най- малкото в цивилно облекло. Всяка една държава има своите професионални центрове, които подготвят кадрите, нужни на службите от сигурност“, категоричен е Маслев. „Във връзка с промените Академията на МВР е застрашена от закриване, защото от там също си тръгват знаещите и можещи хора!“, продължава разочарованието си той.

„Главна дирекция „Пожарна безопасност и защите на населението” се превръща в агенция, но каква?!? Защото, ако е държавна, тя е със статут на министерство и няма работа в МВР, ако е изпълнителна тя има само помощни функции и не може да изпълнява основното си предназвначение.

Абсурди, абсурди, един след друг, от които на служителите, работещи на терен на най – вече на младши изпълнителски и изпълнителски длъжности им писна и всеки ден някой от нас си тръва, а ние не си тръгваме просто от МВР, ние си тръгваме от България.

Ние не сме против промени в МВР, напротив, ние от създаването си като организация инициираме такива, но обосновани с ясна стратегия и визия, която да издигне имиджа на служителя в МВР и сигурността на всеки един български гражаданин да стане приоритет. 

Защото основното нещо за да съществува една държава, това са службите й за сигурност.“

Видеото е от протеста пред РУ-Панагюрище през  2015г.