Начало Общество Панагюрските ротарианци отбелязаха 113 години от учредяването на Ротари Интернешънъл (ВИДЕО)

Панагюрските ротарианци отбелязаха 113 години от учредяването на Ротари Интернешънъл (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ
Реклама

Повече от век ротарианците са обединени от тяхната пътеводна звезда, мотото „Служба в полза на обществото”

Този месец е изключително важен в ротарианската история. Малко организации могат да се похвалят с над стогодишно съществуване, а ротарианската е една от тях.

На 23 февруари световната Ротари организация навърши 113 години. По този повод панагюрските ротарианци поднесоха венец пред паметника на първия български ротарианец – Събо Николов, който бе издигнат по случай 100-годишнината на Ротари Интернешънъл.

След това в Исторически музей-Панагюрище се проведе открита среща. Президентът на Ротари клуб – Панагюрище Илия Динев приветства присъстващите, а доц. д-р Атанас Шопов, с помощта на презентаця, припомни историята и същността на Ротари клуб-Панагюрище и световното Ротари движение.

Основите на ротарианското движение в Панагюрище се полагат от група ентусиасти – Красимир Немигенчев, Ясен Христов, Христо Чочев и Йордан Йорданов, през октомври 1998 г. , като Предварителен Ротари клуб в зоната на Дистрикт 2480.

На 23 ноевмри 2001 г. панагюрският клуб е чартиран. Чартърният лист тържествено е връчен на 18 декември 2001 година, лично от президента на Ротари интернешънъл – Ричард Д. Кинг в резиденция „Бояна“.

Бяха показани проектите и програмите на панагюрския клуб през годините, сред които са изработването на паметните знаци на входовете на град Панагюрище, програма „Образованост“, организиране на национален маратон „Обиколка на язовир Батак“, съвместно с клубове от Пазарджик и Велинград, възстановителна и ремонтна дейност на културни забележителности и много други …

Тази година, през есента, Ротари клуб – Панагюрище ще отбележи 20 години от основаването си.

На 23 февруари 1905г. младият адвокат Пол Харис се среща с трима свои приятели. Те разговаряли за семействата си, за проблемите на хората от техния град и за създаването на приятелски клуб. Тази малка групичка от приятели полага основите на първата в света организация с идеална цел. Впоследствие тази групичка нараства и излиза извън границите на своята страна, за да се превърне в международна организация, отдадена в служба на човечеството и мира, като прехвърля географските, религиозните, расовите, политическите, социалните и други бариери.

Най-старият запазен в България документ, в който се споменава за Ротари и за основните му принципи, е едно писмо от 3.8.1926 г. на американеца от български произход Събо Николов. Той е първият българин ротарианец, приет за член на РК – Уочестър, САЩ, през 1915 г. Тогава внушава на българския пълномощен министър във Вашингтон, Панаретов, идеята да бъдат изпратени трима български младежи да следват земеделие в САЩ. Между тях е бъдещият блестящ учен, общественик и ротарианец проф. Д. Атанасов. През 1929 г. той добавя недостигащите 3000 долара (по сегашна стойност над 30 000) към дарението на фондация “Рокфелер” за изграждане на фитопатологична лаборатория към Агрономическия факултет. В завещанието на Николов е предвидено щедро дарение за родния му град Панагюрище, като основаната от него фондация до ден днешен подпомага ежегодно болницата там. Събо Николов използва всяка възможност да включи България в програмите на своя клуб и за лобиране пред други американски фондации.